Over 190 drept i luftangrep i Syria: – De kan vente seg et helvete

Redningsarbeidere i Øst-Ghouta måtte løpe mellom bombeangrep for å få evakuert sivile fra forstaden til Damaskus.

Over 190 sivile er drept i angrepene mot Øst-Ghouta i Syria, ifølge eksilgruppa SOHR. Hvorfor tier verden, spør en lege i det opprørskontrollerte området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kan fortelle deg at dette var et helvete. Vi så barn som døde i hendene våre av alvorlige skader fordi de kom sent til sykehuset, sier en lege ved et av sykehusene i Øst-Ghouta til nyhetsbyrået DPA.

Øst-Ghouta er et opprørskontrollert forstadsområde like utenfor Syrias hovedstad Damaskus. Området er de siste dagene blitt utsatt for omfattende fly- og artilleriangrep av de syriske regjeringsstyrkene.

De voldsomme angrepene mot Øst-Ghouta i Syria kan være forberedelser til et bakkeangrep.

– Et av de verste angrepene i Syrias historie

– Situasjonen er katastrofal, og folk har ingen steder å dra. Dette kan være et av de verste angrepene i Syrias historie. Til og med verre enn i Aleppo, sier Said Zedoun Al Zoebi, sjef for UOSSM International i en pressemelding, ifølge db.no.

Antall drepte sivile hadde tirsdag passert 190, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Blant de drepte skal det være over 50 barn, og over 600 mennesker såret.

– Hvorfor tier verden? Dette er ikke en film, det er virkelighet, nærmest skriker legen.

Les også: Syriske styrker nærmer seg Afrin – Tyrkia nekter å gi seg

Truet med helvete

En opposisjonstilhenger i området fortalte mandag at det falt 20–30 granater hvert minutt mot det opprørskontrollerte forstadsområdet.

En video som sirkulere på regimevennlige sosiale medier, inneholder en advarsel til opprørerne fra den syriske generalen Suheil al-Hassan, som leder en gruppe elitesoldater kjent som Tiger-styrken.

– Jeg vil lære dem en lekse i det å kjempe. Jeg sier at de kan vente seg et helvete, og at dere vil se det med deres egne øyne, sier han i videoen.

Barn, mødre og fedre

FNs barnefond UNICEF mener det ikke finnes ord som kan beskrive situasjonen i Øst-Ghouta.

– Ingen ord kan yte rettferdighet til de drepte barna, deres mødre, fedre og kjære, heter det i en uttalelse fra Geert Cappelaere, UNICEFs landdirektør for Midtøsten og Nord-Afrika.

Denne setningen er etterfulgt av en blank side. Deretter står følgende:

– Har de som forårsaker lidelsene, fortsatt ord til å rettferdiggjøre sine barbariske handlinger?

I helgen meldte SOHR at regimet til president Bashar al-Assad hadde sendt forsterkninger fra hele Syria til utkanten av Øst-Ghouta. Dette har ført til spekulasjoner om at et bakkeangrep kan være nær forestående.

Video: USA krever øyeblikkelig stans i syriske angrep

FN: – Må stoppe

Mandag kveld gikk FN ut med en uttalelse hvor de ber om at luftangrepene stopper umiddelbart.

– Det er viktig å avslutte denne meningsløse menneskelige lidelsen. Angrep mot sivile og infrastrukturer må stoppe nå, sa koordinator for FNs flyktningbyrå, Panos Moumtzis.

Også EU har bedt partene i krigen om å sørge for at volden minsker og la humanitær hjelp slippe til.

– Det finnes ingen militær løsning på konflikten, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini og EUs bistandskommissær Christos Stylianides i en felles uttalelse mandag.

Rammet av 260 raketter

SOHR meldte i helgen at syriske styrker har begynt å forberede en bakkeoffensiv mot Øst-Ghouta, som i lang tid har vært beleiret av syriske regjeringsstyrker.

– Forsterkningene er komplette. Angrepet venter bare på grønt lys, sa SOHRs leder Rami Abdulrahman.

Samme dag ble byer og tettsteder i Øst-Ghouta rammet av 260 raketter, tunge artilleriangrep og luftangrep. Minst 14 sivile ble drept, deriblant fire barn, ifølge SOHR. I tillegg ble mange mennesker såret.

Opprørere forhandler med Russland

Opprørere i Syria sier de forsøker å forhandle med Russland for å stanse de voldsomme angrepene på opprørskontrollerte Øst-Ghouta.

– Vi prøver å gjøre hva enn vi kan ved å forhandle direkte med russerne, sier Nasr al-Hariri, som tidligere har ledet opprørernes delegasjon i Syria-forhandlingene i Genève.

Øst-Ghouta utenfor Damaskus er de siste dagene blitt utsatt for harde artilleri- og bombeangrep av de syriske regjeringsstyrkene. Hariri beskriver situasjonen som en massakre.

– Nå er situasjonen i Ghouta blitt mer komplisert og katastrofal, uten noen respons fra verdenssamfunnet så langt.

Over 190 sivile er drept og over 600 såret i Øst-Ghouta de siste dagene, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Blant de drepte skal det være over 50 barn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden