WHO: Over 20.000 smittet av meslinger i Europa i 2017

Antall personer som ble smittet av meslinger i Europa steg med 400 prosent i fjor, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

35 personer døde av sykdommen og 21.315 personer ble smittet av viruset i Europa i 2017, viser en ny rapport fra WHO. Det er en voldsom økning i antall smittetilfeller sammenlignet med året før. Da hadde WHO registrert 5.273 meslingtilfeller.

– Hver nye person som blir smittet av meslinger i Europa, er en påminnelse om at barn og voksne som ikke er vaksinerte, uansett hvor de bor, risikerer å spre smitte til andre som ikke har blitt vaksinert, sier WHOs Europa-direktør Zsuzsanna Jakab.

– Over 20.000 smittetilfeller og 35 dødsfall bare i 2017 er en tragedie vi simpelthen ikke kan akseptere, sier hun.

WHOs rapport omfatter 53 land i Europa, og i 15 av disse er det registrert 100 eller flere tilfeller. Verst rammet er Romania, hvor det ble registrert 5.562 nye tilfeller i 2017. Rett bak følger Italia med 5.006 tilfeller.

Men det har også vært utbrudd i land som Tyskland, Frankrike, Belgia og Storbritannia.

– Å utrydde meslinger er en prioritet som alle europeiske land er dedikert til. Dette midlertidige tilbakeskrittet kan ikke hindre oss i å nå målet om å bli den første generasjonen som befrir våre barn fra denne sykdommen en gang for alle, skriver Jakob i rapporten.

WHOs tall viser at det ble registrert ett smittetilfelle av meslinger i Norge i 2017. Dermed ligger Norge i bunnen av listen.

I store deler av den vestlige verden har mindre grupper med foreldre valgt å ikke vaksinere barna sine fordi de mener at vaksinen er skadelig. Det til tross for at det er store mengder vitenskapelige beviser for det motsatte.

Personvernpolicy