Syriske styrker nærmer seg Afrin – Tyrkia nekter å gi seg

Tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere i Nord-Syria. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere i Nord-Syria. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Assad-allierte styrker nærmer seg enklaven Afrin i Nord-Syria for å støtte kurdere som er under tyrkisk angrep. Men Tyrkia vil ikke gi seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De syriske styrkene er kun noen timer unna Afrin, meldte Reuters mandag formiddag. Afrin kontrolleres av det kurdiske partiet PYD og dets YPG-milits.

Målet er å støtte lokale styrker som forsøker å motstå «tyrkisk aggresjon», ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

Det er blitt spekulert på om framrykkingen kan føre til at tyrkiske styrker trekker seg ut av Afrin. Men Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu kom mandag med en skarp advarsel til det syriske regimet.

Tyrkisk trussel

– Hvis regimet går inn for å rense ut PKK eller YPG, så er det ikke noe problem. Hvis regimet også går inn for å beskytte YPG, så kan ingen stanse oss, sa Cavusoglu under et besøk i Jordan.

– Dette gjelder Afrin, Manbij og områdene øst for Eufrat, la han til.

Tyrkia ser på YPG som en «terrorgruppe» og anklager den for å stå i ledtog med den kurdiske PKK-geriljaen på tyrkisk side av grensen.

Tross stor tyrkisk motstand har YPG vært en av USAs viktigste allierte i kampen mot ekstremistgruppa IS. NATO-landet Tyrkia har beskyldt USA for å støtte terrorister, og tyrkiske styrker har rykket inn i Nord-Syria for å bekjempe YPG.

Aktuelt:

Tross regjeringserklæringen: Norge taus om Tyrkias angrep i Syria

– Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så vanskelig for regjeringen å fordømme Tyrkias angrep på Syria

– Meglet fram av Russland

En rådgiver for de kurdiske myndighetene i Afrin, Badran Jia Kurd, har sagt at kurderne og Syrias regjering har inngått en avtale om militært samarbeid.

Samarbeidsavtalen er meglet fram av Russland, opplyste kilder til nyhetsbyrået DPA lørdag. Avtalen kan potensielt gi syriske myndigheter tilbake kontrollen over nordvestlige grenseområder i Syria.

Den tidligere PYD-lederen Salih Muslim, som befinner seg i Tyskland, hevder imidlertid at det ennå ikke er inngått noen avtale.

Han sier regjeringen til Syrias president Bashar al-Assad fortsatt tror de kan gjenvinne full kontroll over Afrin, og at kurderne ikke vil godta det. Samtidig bekrefter Muslim at partene forhandler om en avtale.

Bakgrunn:

Syriske kurdere varsler felles front med Assad mot Tyrkia

Slik vinner Assad krigen i Syria

Macron: – Hvis Tyrkia forsøker å invadere Syria, har vi et problem

Personvernpolicy