Europarådet ber Sverige lempe på asylreglene

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, under en pressekonferanse før fjorårets EU-toppmøte i Göteborg. Sverige har fått en langt strengere asylpolitikk etter flyktningstrømmen i 2015.
Sveriges statsminister, Stefan Löfven, under en pressekonferanse før fjorårets EU-toppmøte i Göteborg. Sverige har fått en langt strengere asylpolitikk etter flyktningstrømmen i 2015. Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix

Sverige bør lempe på asylrestriksjonene som ble innført etter flyktningstrømmen nordover i Europa i 2015, mener Europarådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverige har skjerpet asylpolitikken både når det gjelder retten til familiegjenforening og støtte til livsopphold for ureturnerbare asylsøkere som har fått avslag på asylsøknaden.

Velferdskutt for denne gruppen skaper nød, påpeker Europarådets menneskerettskommissær Nils Muiznieks i en fersk rapport.

– Sverige bør bevege seg videre fra krisetilstand og vende tilbake til graden av beskyttelse som fantes før antall ankomster steg, sier Muiznieks.

Han ber også svenske myndigheter om ikke bare å basere seg på fysiologiske metoder for å fastslå alderen til asylsøkere som oppgir at de er mindreårige.

I rapporten heter det også at det er behov for å vurdere den særskilte sårbarheten til enslige mindreårige asylsøkere som blir tvunget til å returnere til Afghanistan.

Sverige var sammen med Østerrike og Tyskland det landet som opplevde størst tilstrømming av asylsøkere i 2015. Mange av flyktningene kom fra krigsherjede Syria, Irak og Afghanistan.

Sverige mottok 163.000 asylsøknader dette året, men deretter sank antallet kraftig som følge av stengte grenser og avtalen som ble inngått mellom Tyrkia og EU.

I år regner Sverige med å motta 23.000 asylsøknader, mens antallet i fjor endte på rundt 25.600 søknader.

Les også:

Ap vil ha fotlenke på asylsøkere som får avslag

Listhaug: Regjeringen støtter en reform som sikrer en jevnere fordeling av asylsøkere i Europa

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært