Orangutangbestanden raser på Borneo

En vill orangutang på Borneo observert i et tre i forbindelse med en redningsoperasjon for dyr som var fanget i en skogbrann i Sunghai Mangktub i Indonesia. Foto: Dita Alangkara / AP / NTB scanpix
En vill orangutang på Borneo observert i et tre i forbindelse med en redningsoperasjon for dyr som var fanget i en skogbrann i Sunghai Mangktub i Indonesia. Foto: Dita Alangkara / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En omfattende studie estimerer at orangutangbestanden på Borneo har falt med nærmere 150.000 i perioden mellom 1999 og 2015. Menneskelig aktivitet får skylda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studien anslår at det er igjen mellom 75.000 og 100.000 orangutanger på Borneo i dag. Estimatene varierer ettersom det er knyttet en del usikkerhet til hvor mange dyr som lever i fremmede habitater som plantasjer og nedbrente skogsområder.

Forskerne kom fram til at den opprinnelige bestanden var større enn man tidligere har trodd, men at bestanden også faller langt hurtigere enn tidligere antatt.

De mest dramatiske fallene i bestanden ble funnet i områder der tropisk skog er hogget ned for å lage plantasjer for palmeolje, eller for å brukes som ved, ifølge studien.

– Dette er fordi orangutanger sliter med å overleve utenfor skogsområder, sier Maria Voigt, en av medforfatterne bak studien.

Forskerne sier de også har funnet kraftige fall i områder med selektiv hogst.

– I disse skogområdene har menneskelig press, som avlivning i konflikt, smugling og bortføring av babyorangutanger til bruk som kjæledyr vært noen av de største driverne for nedgangen i bestanden, sier forfatterne bak studien.

På den andre siden var et av de mer oppløftende funnene at orangutanger er mer tilpasningsdyktige enn tidligere antatt. De tilbringer mer tid på bakken enn man har trodd, og kan spise planter som ikke er en del av deres naturlige diett.

Orangutang er regnet som en kritisk utrydningstruet art. Til sammen regner WWF med at det finnes rundt 111.000 ville orangutanger på øyene Borneo og Sumatra. Dersom ingenting gjøres, kan bestanden falle til 47.000 innen 2025, advarer Verdens naturvernunion (IUCN).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært