Oxfam lanserer handlingsplan etter prostitusjonsskandale

Hjelpeorganisasjonen Oxfam er i hardt vær etter at det ble avslørt at flere av deres ansatte hadde benyttet seg av prostituerte mens de arbeidet i Haiti i kjølvannet av jordskjelvet i 2010. Foto: Nick Ansell / AP / NTB scanpix
Hjelpeorganisasjonen Oxfam er i hardt vær etter at det ble avslørt at flere av deres ansatte hadde benyttet seg av prostituerte mens de arbeidet i Haiti i kjølvannet av jordskjelvet i 2010. Foto: Nick Ansell / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hjelpeorganisasjonen Oxfam har kunngjort en handlingsplan for å takle seksuell uanstendighet etter prostitusjonsskandalen den betegner som «en skamplett».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen sier den vil nedsette en kommisjon som skal operere «på armlengdes avstand fra Oxfam» og bli gitt tilgang til hjelpeorganisasjonens arkiver og til å intervjue ansatte for å avdekke og få bukt med eventuelle overgrep.

Oxfam skal også tredoble finansieringen av beskyttelsestiltak med 1 million dollar, samtidig som den dobler antall ansatte på dette feltet og øker investeringer i kjønnstrening.

Handlingsplanen kommer i kjølvannet av avsløringer om at ansatte i hjelpeorganisasjonen Oxfam som var i Haiti etter jordskjelvet i 2010, kjøpte sex av unge prostituerte haitiere.

–Det som skjedde i Haiti og etter dette er en skamplett for Oxfam som vil medføre skam for oss i mange år, noe som er helt rettmessig, sier Oxfam-sjef Winnie Byanyima.

–Fra bunnen av mitt hjerte ber jeg om tilgivelse, legger hun til.

Deres interne etterforskning av Haiti-skandalen ble gjennomført i 2011, og førte til at fire ansatte fikk sparken. Ytterligere tre trakk seg frivillig, deriblant Rolan van Hauwermeiren, tidligere landdirektør for Haiti.

Organisasjonen har fått kraftig kritikk for manglende åpenhet om dette, både overfor myndigheter og andre hjelpeorganisasjoner. Hauwermeiren, som fredag nektet for prostitusjonsanklagene, ble blant annet senere ansatt i den franske organisasjonen Action Against Hunger i Bangladesh.

–Vi må forsikre oss om at alle som er skyldige for slik grov uanstendighet ikke flyttes mellom organisasjoner, slik at flere sårbare mennesker utsettes for risiko, sier Byanyima.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært