Meny

Abortdømt kvinne sluppet fri i El Salvador

Teodora Vasquez fotografert i en rettssal i San Salvador i desember i fjor. Foto: Salvador Melendez / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Teodora Vasquez, som ble dømt til 30 års fengsel i El Salvador for en dødfødsel i 2007, er en fri kvinne etter at landets høyesterett omgjorde straffen.

– Dette er en gledens dag for Teodora og hennes familie, som har ventet i stor spenning de siste ukene, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

Han ventet sammen med 34-åringens familie utenfor fengselet da Vasquez torsdag ble sluppet fri etter ti år bak murene, opplyser organisasjonen i en pressemelding.

Blant dem som tok imot henne utenfor kvinnefengselet utenfor San Salvador, var Vasquez' 14 år gamle sønn, som har vært uten sin mor de siste ti årene.

27 fengslet

El Salvador har blant verdens strengeste abortlover. Ifølge Amnesty sitter fortsatt 27 kvinner fengslet på grunn av abortforbudet.

I kjennelsen fra El Salvadors øverste domstol torsdag het at det ikke finnes tilstrekkelig bevis for anklagen om at Vasquez gjorde noe aktivt for å avbryte svangerskapet.

– Løslatelsen av Teodora Vasquez er et viktig steg på veien i den lange kampen for kvinners rettigheter i Latin-Amerika. Felles for dem som rammes, er at de er unge, fattige og marginaliserte, sier Egenæs.

Han berømmer massiv innsats fra lokale og internasjonale organisasjoner for torsdagens løslatelse. Amnesty Norge bidro til å skape stor medieoppmerksomhet om kvinnens sak i fjor, da de sendte ut et nødsignal med stemmen til Teodoras søster fra en nedlagt norsk FM-frekvens. Signalet ble spredt gjennom sosiale medier av folk fra hele verden.

Reportasje: Faren ga Bjørg valget: Enten tar du abort eller så drar du til Tyskland

På jobb

Teodora del Carmen Vasquez var gravid i niende måned da hun i 2007 opplevde intense smerter etterfulgt av blødninger. Hun var på jobb, men ringte etter hjelp før hun besvimte. Da hun kom til bevissthet, hadde hun mistet barnet.

Myndighetene i El Salvador anklaget Vasquez for drap, og i 2008 ble hun dømt til 30 års fengsel. I desember ble dommen opprettholdt av en ankedomstol, men torsdag beordret altså høyesterett at hun skulle løslates.

Amnesty mener løslatelsen må markere et skifte i El Salvadors og andre konservative lands abortlovgivning.

– Amnesty International kjemper for avkriminalisering av abort, løslatelse av alle kvinner fengslet på grunn av dødfødsel, og at kvinner skal garanteres sikker og lovlig terapeutisk abort, sier Egenæs.

Aktuelt: Nytt Frp-forslag om abort møter motbør

Populært