Nekter å håndhilse på menn - krever 120.000 i erstatning

Kvinnen ville ikke håndhilse på voksne menn på jobben, sluttet, og støttes av fagforeningen i at hun har rett til erstatning fra arbeidsgiveren.
Kvinnen ville ikke håndhilse på voksne menn på jobben, sluttet, og støttes av fagforeningen i at hun har rett til erstatning fra arbeidsgiveren. Foto: Illustrasjon / Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

En svensk muslimsk lærer valgte å slutte etter at hun ikke fikk lov til å unngå å håndhilse på voksne menn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensk TV4 sendte torsdag et innslag om en rettssak der en kvinne i tidlig 20-årene saksøker Kunnskapsskolan Helsingborg.

Kvinnen, Fardous El-Sakka, var lærervikar ved siden av studiene. En av hennes mannlige kollegaer klagde henne inn til rektoren, siden El-Sakka i stedet for å hilse med utstrakt hånd, la hånden på hjertet og bøyde seg fram.

Les også: – Nå må vi sosialdemokrater regulere innvandringen

Mannen følte seg diskriminert. Kvinnen fikk ifølge Expressen beskjed fra rektor Lidija Münchmeyer om at skolen behandler alle mennesker likt, uavhengig av sosial bakgrunn, kjønn, etnisk tilhørighet, religion, seksuell legning eller funksjonsnedsettelse. Dette er noe som skolen prøver å lære elevene sine.

Ifølge rektoren skal da kvinnen ha reist seg opp og gått.

El-sakka sier at hun fikk vite fra rektoren at hun ikke kunne jobbe der uten å håndhilse på menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ikke håndhilse på voksne menn

– Det er av religiøs overbevisning. For meg handler det om at man respekterer hverandres intimitet, og det er her jeg velger å sette min grense, sa hun under rettsforhandlingen.

El-Sakka forklarer at hun ikke vil håndhilse på menn over 18 år. Nå krever hun 120.000 svenske kroner i erstatning for diskriminering.

El-Sakka er aktiv i foreningen «Svenske muslimer for fred og rettferdighet» som ledes av Yasri Khan. Han ble selv kastet ut av det svenske Miljöpartiet for å nekte å håndhilse på kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først prøvde Fardous El-Sakka å ta saken til Diskrimineringsombudsmannen. De henviste til hennes fagforbund, som nå har tatt saken til retten, opplyser SVT.

Uklar rettstilstand

Tidligere har tre lignende saker endt opp hos Diskrimineringsombudsmannen, der de har klart å ta en avgjørelse;

I 2006 fikk ikke en mann i Älmhult praksisplass etter at han nektet å håndhilse på en kvinnelig kollega under det innledende besøket. Foretaket begrunnet avslaget med at han ikke hadde riktig kompetanse, men ombudet mente han ble diskriminert, en kjennelse opprettholdt av tingretten. Mannen fikk 60.000 kroner i erstatning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kvinne i retten for hatefulle ytringer

En sak fra 2013 går ut på at en kvinne ikke fikk medisinsk behandling fordi hun ikke ville håndhilse på legen. Den skal avgjøres i svensk høyesterett. Kvinnen fikk medhold av ombudet i denne saken. Detaljene kan du lese her.

En tredje sak gikk aldri til retten. Der ville en mann heller ikke hilse på kvinner, men ombudsmannen avgjorde i 2016 at mannen uansett ikke hadde behov for det i jobben.

Norge: Åpner for å ikke håndhilse

Det norske Likestillings- og diskrimineringsombudet legger til grunn at arbeidsgiver ikke kan pålegge en arbeidstaker å håndhilse dersom det strider mot hans eller hennes religiøse overbevisning.

En løsning for å unngå kjønnsdiskriminering kan da være at vedkommende ikke håndhilser på noen.

Ifølge den norske Arbeidsmiljølovens § 4-2 er arbeidsgiver pålagt å ta individuelle hensyn ved organiseringen og tilretteleggingen av arbeidet, men en arbeidstaker kan ikke uten videre nekte å utføre en arbeidsoppgave på grunn av sin religion.

I Australia er det andre problemer som er aktuelle for tiden: