Utvist elev skjøt og drepte 17 på skole i Florida

En skadd fraktes ut etter skolemassakren i Florida. Foto: John McCall / AP / NTB scanpix.
En skadd fraktes ut etter skolemassakren i Florida. Foto: John McCall / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Væpnet med et halvautomatisk gevær skjøt og drepte 19 år gamle Nikolas Cruz 17 personer på sin tidligere skole i Parkland i Florida. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge sheriff Steve Israel i Broward fylke er ofrene både voksne og elever ved den videregående skolen, som ligger litt nord for Fort Lauderdale. Han beskriver åstedet etter onsdagens massakre som «forferdelig».

Flere elever har fortalt at de gjemte seg i skap og under pulter mens skytingen pågikk, og sendte meldinger og ba om hjelp.

Tolv personer ble funnet døde inne i skolebygningen, to på utsiden, mens en annen ble funnet i en gate i nærheten. To andre omkom etter å ha blitt fraktet til sykehus.

– Dette er en fryktelig dag for oss, sier skolesjefen i Broward, Robert Runcie.

Et stort antall skadde er fraktet til sykehus i nærheten. Flere av dem er kritisk skadd.

Ble utvist fra skolen

Gjerningsmannen ble også fraktet til sykehus etter pågripelsen, men ble senere skrevet ut. Videobilder viser hvordan han ble ført inn på sykehuset av tungt bevæpnet politi.

Politiet har identifisert mannen som Nikolas Cruz. Han er tidligere elev ved skolen, og ble utvist av disiplinære årsaker.

– Vi har allerede begynt å gå gjennom nettsidene hans og ting på sosiale medier, sier sheriff Steve Israel, og kaller enkelte av innleggene for «veldig, veldig foruroligende».

En av elevene på skolen beskriver Cruz som en gutt med problemer og sier han ikke ville ha noe med ham å gjøre for å unngå konflikt.

Les også: Åtte års fengsel for vold og voldtekt

(Saken fortsetter under)

Én person er pågrepet etter skytingen. Foto: AP
Én person er pågrepet etter skytingen. Foto: AP

– Utløste brannalarmen

Skytteren skal ha vært kledd i svart og en burgunderrød jakke, og var bevæpnet med et AR-15-gevær.

Ifølge Florida-senator Bill Nelson, som er blitt brifet om hendelsen av FBI, hadde skytteren på seg gassmaske og hadde med seg flere røykgranater.

– Han uløste brannalarmen slik at barna kom strømmende ut av klasserommene og ut i gangen. Og da begynte blodbadet, sier Nelson.

TV-bilder fra hendelsen viser elever som flykter fra skolen, mens sårede personer på båre blir lagt inn i ambulanser. Man ser også flere elever bli ført bort på rekke og rad, beskyttet av politifolk.

Væpnet politi med hjelm og skuddsikre vester gikk i stilling rundt skolen, noen av dem i et pansret kjøretøy.

Les også: Politijakt på væpnede menn etter forsøk på hjemmeran

Gjemte seg i skap

Politiet i Coral Springs ba lærere og elever barrikadere seg i bygningen til politiet kom fram til dem. En jente fortalte på sms til en lokal TV-stasjon at hun barrikaderte seg i et skap sammen med flere andre elever.

Bekymrede familiemedlemmer venter på nyheter om studentene ved skolen mens to personer omfvner hverandre. Foto: AP Photo/Wilfredo Lee
Bekymrede familiemedlemmer venter på nyheter om studentene ved skolen mens to personer omfvner hverandre. Foto: AP Photo/Wilfredo Lee

– Alarmen gikk, men vi trodde først det var en brannøvelse til vi hørte skuddene, sa en annen elev.

John Obin sier sønnen hans hadde time da skytingen begynte, og at lærerne raskt fikk elevene ut av skolen. Sønnen fortalte ham at han hadde gått forbi to livløse personer på bakken utenfor som så ut til å være døde.

Både president Donald Trump og Florida-guvernør Rick Scott ble raskt informert, og Trump avlyste en planlagt pressekonferanse for å følge utviklingen.

Ifølge organisasjonen Everytown har det vært 17 skyteepisoder på skoler i USA hittil i år. Siden januar 2013 har det vært minst 283 skyteepisoder.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært