Johnson advarer mot «brexit-svik»

<p>Utenriksminister Boris Johnson holdt onsdag en brexit-tale der han tok til orde for forsoning mellom brexit-tilhengere og -motstandere. Foto: AP / NTB scanpix</p>
Utenriksminister Boris Johnson holdt onsdag en brexit-tale der han tok til orde for forsoning mellom brexit-tilhengere og -motstandere. Foto: AP / NTB scanpix

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson advarer brexit-motstandere og sier deres forsøk på å hindre EU-utmeldelse kan få folk til å føle seg sveket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johnson holdt onsdag en tale om brexit i London. Der oppfordret han dem som stemte for å forlate EU, til å slutte fred med dem som ønsker at landet fortsatt skal være EU-medlem.

Han ba alle om å samle seg om det alle briter tror på: et utadvendt og selvsikkert Storbritannia, ifølge BBC.

Johnson var blant de ledende pådriverne i kampanjen for å melde Storbritannia ut av EU. Men brexit har skapt dyp splittelse i det britiske samfunnet. Nå mener utenriksministeren at det er på tide å slutte rekkene.

Forsoning

– Det er ikke bra nok å si til dem som vil være i EU, at de har tapt og at de må innse nederlaget. Vi må godta at mange handlet ut fra fullstendig hederlige følelser, en oppriktig erkjennelse av solidaritet med våre europeiske naboer og et ønske om at Storbritannia skal lykkes, heter det i talen.

Samtidig framholdt han at utmeldingen fra EU ikke lar seg omgjøre, og han advarte mot det han mener er enkeltes forsøk å «velte folkets vilje» og hindre Storbritannia i å forlate EU.

– Jeg mener at dette vil være et katastrofalt feilsteg som kan føre til en permanent følelse av å bli sveket. Vi kan ikke og kommer ikke til å la det skje, sa Johnson.

Les også: Barnier: Ikke gitt at britene får overgangsordning

Anklages for hykleri

Utenriksministeren har tidligere blitt kritisert for å undergrave brexit-strategien til statsminister Theresa May, men i talen stilte han seg bak Storbritannias offisielle forhandlingsposisjon.

Labour-politiker Chuka Umunna beskriver Johnsons ordvalg i talen som «hykleri på høyeste nivå».

– Boris Johnson er fullstendig ukvalifisert til å snakke om farene knyttet til frykt og svik når han selv var involvert i en skammelig skremselskampanje før folkeavstemningen, sier Umunna i en uttalelse på vegne av den EU-vennlige kampanjegruppen Open Britain.

Les også: May satser på Kina etter brexit

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært