Fengslede journalister i Myanmar mottar pris fra amerikanske PEN

Reuters-journalist Wa Lone viser tommel opp etter et rettsmøte i januar. Han og kollega Kyaw Soe Oo mottar en pris fra amerikanske PEN. Foto: Lamin Tun / AP / NTB scanpix
Reuters-journalist Wa Lone viser tommel opp etter et rettsmøte i januar. Han og kollega Kyaw Soe Oo mottar en pris fra amerikanske PEN. Foto: Lamin Tun / AP / NTB scanpix

De to Reuters-journalistene som i desember ble pågrepet i Myanmar, er blitt tildelt en pris fra ytringsfrihetsorganisasjonen PEN America. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wa Lone (31) og Kyaw Soe Oo (27), som begge er myanmarske statsborgere, sitter fortsatt fengslet.

Tirsdag ble de tildelt prisen PEN/Barbey Freedom to Write, opplyser den amerikanske grenen av PEN – som jobber for litteratur, ytringsfrihet og menneskerettigheter.

De to journalistene jobbet med å avsløre hva som har skjedd under militærets operasjoner i delstaten Rakhine vest i landet, der hæren anklages for å ha drevet nær 700.000 mennesker fra den muslimske rohingya-minoriteten på flukt.

De ble pågrepet 12. desember, og i januar startet rettssaken mot de to. Tirsdag uttalte Frankrikes FN-ambassadør François Delattre i FNs sikkerhetsråd at de to må løslates.

Også FN, USA, Storbritannia, Sverige og Bangladesh har krevd at de to journalistene må løslates umiddelbart, og nyhetsbyrået Reuters mener at saken er et kraftig angrep på pressefriheten. Men kritikken har så langt prellet av myanmarske myndigheter.

De to er tiltalt for å ha brutt en lov som skal beskytte mot offentliggjøring av hemmeligstemplet informasjon, og som har en strafferamme på 14 års fengsel.

Les også:

Militæret i Myanmar bekrefter massegrav og drap på rohingyaer

Utsetter hjemsendelsen av rohingya-flyktninger

– 1 million rohingya-flyktninger i Bangladesh

Jenter forteller om grufulle soldatvoldtekter i Myanmar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært