Meny

Nylig avgått kurdisk partileder pågrepet i Tyrkia

Serpil Kemalbay ble mandag pågrepet av tyrkisk politi, anklaget for å egge til konflikt etter at hun kritiserte Tyrkias offensiv mot kurdere i Nord-Syria. Foto: AP / Burhan Ozbilici / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tyrkisk politi har pågrepet den tidligere lederen av det prokurdiske partiet HDP, to dager etter at hun fratrådte sitt verv som leder. 

Serpil Kemalbay ble pågrepet utenfor sitt hjem i Ankara. Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu melder at Kemalbay anklages for å ha egget til konflikt ved å oppfordre til protester mot militæroffensiven i den kurdiskkontrollerte enklaven Afrin nord i Syria.

Hennes tidligere medleder Selahattin Demirtas ble pågrepet i 2016 og risikerer opptil 142 års fengsel. Han anklages for å ha drevet med «terrorpropaganda» på vegne av Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som er forbudt i Tyrkia.

Partiet HDP er det tredje største partiet i det tyrkiske parlamentet. Flere andre HDP-politikere har også blitt pågrepet i kjølvannet av kuppforsøket mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i 2016. I tillegg er 11.500 HDP-medlemmer og tilhengere fengslet uten siktelse, mens 4.537 er formelt siktet for lovbrudd.

Søndag valgte HDP to nye partiledere, Pervin Buldan og Sirri Surreya Onder. Mandag ble det kjent at også disse to blir etterforsket for «terror-propaganda».

Les også:   Terrortiltalte Akilov ville drepe «vantro» i Stockholm-angrepet

Populært