Terrortiltalte Akilov ville drepe «vantro» i Stockholm-angrepet

Rettssaken mot terrortiltalte Rakhmat Akilov startet tirsdag. Foto: Johan Hällnäs / TT / NTB scanpix
Rettssaken mot terrortiltalte Rakhmat Akilov startet tirsdag. Foto: Johan Hällnäs / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Usbekiske Rakhmat Akilov, som sto bak fjorårets dødelige lastebilangrep i Stockholm, har sagt at han ville drepe «vantro». Han får sin dom før sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med kortklipt hår, halvlangt skjegg og grønn fleecejakke ble terrortiltalte Akilov fraktet inn i rettssalen med håndjern. Håndjernene ble tatt av da han ble plassert mellom sin forsvarer Johan Eriksson og en tolk.

Aktor Hans Ihrman leste først opp tiltalen og deretter ofrenes navn.

Deretter fikk Eriksson ordet. Akilov erkjente, via sin forsvarer, å ha drept fem personer og såret ti – hvorav fem av disse alvorlig. Han erkjente også å ha begått en terrorhandling, samt forsøk på terrorhandling.

Han erkjente imidlertid ikke drapsforsøk på de rundt 100 personene som aktor mener er ofre for angrepet på Drottninggatan i Stockholm i april i fjor.

– Motivet var å skape frykt og å stanse Sveriges deltakelse i den internasjonale koalisjonen mot IS, sa Eriksson.

Radikalisert

Store deler av rettssakens første dag gikk med til å tegne et bilde av hvordan Akilov ble radikalisert i forkant av angrepet. Hanström beskrev blant annet hvordan Akilov hadde brukt den krypterte appen Zello for å komme i kontakt med personer i en gruppe tilknyttet IS.

Aktor Hans-Jörgen Hanström viste i sitt åpningsinnlegg til at mye av materialet på Akilovs mobiltelefon var slettet. Eksperter har gjenopprettet informasjonen og avdekket søk som Akilov hadde gjort på internett, blant annet relatert til IS, fortalte aktor.

Det dreier seg blant annet om en propagandavideo for IS og filmer på YouTube om plikt til å utføre jihad, uttalte Hanström.

Han leste opp flere chattemeldinger fra den tiltaltes mobiltelefon. I en samtale med en som kaller seg «Abu Salmon», skriver Akilov:

– Om Gud vil, utfører jeg martyroperasjonen.

(Saken fortsetter under)

Journalister samlet utenfor salen før rettssaken startet tirsdag. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix
Journalister samlet utenfor salen før rettssaken startet tirsdag. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix

I samtalene bad Akilov om religiøs veiledning, og om tips til hvordan han kan «slå til mot vantro». Han fikk også veiledning i hvordan man lager en bombe.

En video der Akilov sverger troskap til IS, ble også spilt for retten.

Rekognosering før angrepet

Under rettssaken viste aktor bilder som Akilov har tatt i og rundt Drottninggatan tre uker før angrepet.

Hanström mener dette er en rekognoseringstur der tiltalte blant annet skulle kartlegge hvor det fantes lastebiler han kunne stjele.

Hovedaktor i saken, Hans Ihrman, sa på pressekonferansen etter tirsdagens runde i retten at utfordringen for påtalemyndigheten er å overbevise retten om at gjerningen ikke bare var et voldelig angrep, men en terrorhandling og et angrep på hele samfunnet.

Fem drept

Fem personer ble drept og 14 såret da Akilov kapret en lastebil og kjørte den nedover Drottninggatan i sentrum av Stockholm i april i fjor.

Opptak av den første oppringingen til nødsentralen ble spilt av for retten tirsdag ettermiddag.

– Det er en jævel som kjører i Drottninggatan, han dukket opp nå, send alt du har til Drottninggatan fort som faen. Han meier ned alle nå, skriker en kvinne med desperat stemme i den første samtalen som nødsentralen mottok.

Les også: Listhaug til folkemøte på Holmlia i Oslo

Asylavslag

Den 39 år gamle usbekiske bygningsarbeideren hadde søkt asyl i Sverige, men fått avslag. Angrepet var ifølge tiltalen trolig en hevnaksjon for dette.

Påtalemyndigheten vil legge ned påstand om livsvarig fengsel og utvisning. Et omfattende bevismateriale skal gjennomgås, og rundt 100 vitner skal høres i saken.

Akilov skal ta plass i vitneboksen tirsdag 20. februar, det vil si i rettssakens andre uke. Det er satt av tre dager til hans forklaring. Akilov har gått med på å svare på spørsmål.

Dom er ventet før sommerferien.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært