FN ber USA og Danmark ta imot flere flyktninger

<p>Filippo Grandi ber USA, Danmark og en rekke andre land øke flyktningkvotene sine for gjenbosetting av flyktninger. Han er redd FN ikke vil klare å bosette nok flyktninger i 2018. Foto: Raad Adayleh / AP / NTB scanpix</p>
Filippo Grandi ber USA, Danmark og en rekke andre land øke flyktningkvotene sine for gjenbosetting av flyktninger. Han er redd FN ikke vil klare å bosette nok flyktninger i 2018. Foto: Raad Adayleh / AP / NTB scanpix

FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, ber USA, Danmark og flere andre land ta imot flere flyktninger. Mandag besøkte han en flyktningleir i Jordan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grandi besøkte mandag flyktningleiren i Zaatari i Jordan, som er midlertidig hjem for 80.000 mennesker på flukt. Under besøket rettet han en innstendig bønn til flere land som han mener bør ta et større flyktningansvar, blant dem Danmark og USA.

USA, som tradisjonelt har tatt imot et stort antall flyktninger, har under president Donald Trump strammet kraftig inn på antall kvoteflyktninger.

I budsjettåret 2018 omfatter det amerikanske bosettingsprogrammet opptil 45.000 flyktninger, noe som er en halvparten av antallet USA tok imot tidligere. Også en rekke europeiske land har redusert sine flyktningkvoter. Danmark meldte seg i fjor helt ut av FNs kvoteordning.

– Jeg ber USA, Danmark og de andre landene som har redusert sine kvoter, om å øke dem igjen, sier Grandi.

Les også: Bergen Ap vil at Norge skal ta imot 5.000 kvoteflyktninger årlig

(Saken fortsetter under)

FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, under besøket i Zaatari flyktningleir i Jordan. Her bor 80.000 flyktninger, som kun har strøm 14 timer i døgnet. Foto: Raad Adayleh / AP / NTB scanpix
FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, under besøket i Zaatari flyktningleir i Jordan. Her bor 80.000 flyktninger, som kun har strøm 14 timer i døgnet. Foto: Raad Adayleh / AP / NTB scanpix

FN anslår at de vil klare å bosette kun 10.000 flyktninger fra Jordan i løpet av 2018, sammenlignet med 25.000 og 30.000 fra årene før.

Av 660.000 syriske flyktninger i Jordan, har kun 15.000 forlatt kongedømmet siden 2016.

– Det er et veldig lavt tall. Hvorfor? Fordi folk ikke føler seg trygge. Når man ser krigen i Syria bli mer og mer komplisert, med flere og flere aktører, så blir man bekymret, sier han.

Jordan stengte grensen til Syria i 2016 etter at en bilbombe tok livet av sju jordanske grensevakter. Etter det har 50.000 syriske flyktninger vært strandet i en provisorisk flyktningleir i grenseområdene kjent som Rukban.

Les også: – EØS-avgjørelser kan fattes i strid med norsk Høyesterett og Grunnlov

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært