Duterte: Kvinnelige opprørere bør skytes i vagina

Filippinenes president Rodrigo Duterte har nok en gang havnet i hardt vær for måten han ordlegger seg på.
Filippinenes president Rodrigo Duterte har nok en gang havnet i hardt vær for måten han ordlegger seg på. Foto: Bullit Marquez / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filippinenes president Rodrigo Duterte får på pukkelen av menneskerettighetsgrupper for sin uttalelse om at kvinnelige opprørere bør skytes i underlivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en tale onsdag i forrige uke snakket Duterte om kvinnelige opprørere og sa at soldater bør «skyte dem i vagina» fordi «de er ubrukelige uten den».

Talen fant sted under et møte med over 200 tidligere kommunistopprørere som har overgitt seg. 48 av tilhørerne var kvinner.

– Duterte er den farligste macho-fascisten i regjeringen akkurat nå, heter det i en uttalelse fra Emmi De Jesus, en representant for partiet Gabriela Women's Party.

– Han presser Filippinenes fascistiske væpnede styrker til å begå blodige brudd på menneskerettighetene og grove overgrep mot internasjonal humanitær lov. Han står fram som personifiseringen av kvinnehat og fascisme, på grusomt vis slått sammen i ett, sier hun videre.

Human Rights Watch viser til at det ikke er første gang at Duterte har kommet med «hatske, nedsettende og uverdige uttalelser» om kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uttalelsene er en oppfordring til myndighetene om å begå seksuell vold i en væpnet konflikt, noe som er brudd på internasjonal humanitær lov, påpeker Human Rights Watch.

I mai i fjor sa Duterte at han vil beskytte soldater mot straffeforfølgelse selv om de voldtar tre kvinner under unntakstilstanden i Mindanao-regionen.