Duterte: Kvinnelige opprørere bør skytes i vagina

Filippinenes president Rodrigo Duterte har nok en gang havnet i hardt vær for måten han ordlegger seg på.
Filippinenes president Rodrigo Duterte har nok en gang havnet i hardt vær for måten han ordlegger seg på. Foto: Bullit Marquez / AP

Filippinenes president Rodrigo Duterte får på pukkelen av menneskerettighetsgrupper for sin uttalelse om at kvinnelige opprørere bør skytes i underlivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tale onsdag i forrige uke snakket Duterte om kvinnelige opprørere og sa at soldater bør «skyte dem i vagina» fordi «de er ubrukelige uten den».

Talen fant sted under et møte med over 200 tidligere kommunistopprørere som har overgitt seg. 48 av tilhørerne var kvinner.

– Duterte er den farligste macho-fascisten i regjeringen akkurat nå, heter det i en uttalelse fra Emmi De Jesus, en representant for partiet Gabriela Women's Party.

– Han presser Filippinenes fascistiske væpnede styrker til å begå blodige brudd på menneskerettighetene og grove overgrep mot internasjonal humanitær lov. Han står fram som personifiseringen av kvinnehat og fascisme, på grusomt vis slått sammen i ett, sier hun videre.

Human Rights Watch viser til at det ikke er første gang at Duterte har kommet med «hatske, nedsettende og uverdige uttalelser» om kvinner.

– Uttalelsene er en oppfordring til myndighetene om å begå seksuell vold i en væpnet konflikt, noe som er brudd på internasjonal humanitær lov, påpeker Human Rights Watch.

I mai i fjor sa Duterte at han vil beskytte soldater mot straffeforfølgelse selv om de voldtar tre kvinner under unntakstilstanden i Mindanao-regionen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært