Russisk fly eksploderte da det traff bakken

Her styrter det russiske flyet med 71 passasjerer.

Menneskelig feil, teknisk svikt eller dårlig vær kan ha vært årsak til flystyrten i Russland, der 71 mennesker døde. Flyet eksploderte da det traff bakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse fra den russiske flyhavarikommisjonen heter det at flystyrten kan ha skjedd som følge av menneskelig feil, teknisk svikt eller dårlig vær. Det har kommet rekordmye snø i denne delen av Russland de siste ukene. Etterforskerne har ikke nevnt muligheten for at terrorisme kan ha vært årsaken til ulykken.

Rundt 100 etterforskere og kriminalteknikere var mandag morgen på plass på stedet der flyet styrtet.

Til sammen over 900 mennesker deltar i redningsarbeidet, som nå omtales som leting etter omkomne og ikke overlevende. Redningsarbeiderne bruker blant annet droner i søket, siden leteområdet er så stort.

Sju dager

Vrakdeler er spredt ut over et 300.000 kvadratmeter stort område. Myndighetene regner med at det vil ta en ukes tid å gjennomsøke hele området.

– Vi planlegger å bli ferdige med mesteparten av søket i løpet av sju dager, for flydeler er strødd ut over et svært stort område, sier Vladimir Putsjkov, statsråd med ansvar for nødetatene, under en befaring på stedet.

De store snømengdene gjør det vanskelig for redningsarbeiderne.

– Vi gikk rundt 600–700 meter over et jorde med snø som nådde oss til hoftene, sier Aleksej Besedin, en av de første redningsarbeiderne som nådde fram.

Den ene av flyets to såkalte svarte bokser er funnet. Det er uklart om det dreier seg om ferdsskriveren eller taleregistratoren. Boksen som er funnet er påført små skader, men dataene vil være tilgjengelig, melder nyhetsbyrået Interfax.

Bakgrunn: Ingen nødmeldinger fra passasjerfly før det styrtet utenfor Moskva

Eksploderte

Flyet var intakt idet det traff bakken, og så eksploderte det. Det var ingen brann om bord mens det ennå var i luften, opplyste etterforskere mandag ettermiddag.

Øyenvitner har tidligere sagt at de så flyet falle brennende mot bakken.

– Besetningen og passasjerene hadde ingen sjanse til å overleve, sier en kilde i den russiske redningstjenesten.

– Det føltes ut som en sjokkbølge. Vinduene ristet, sier Maria, som bor i en landsby nær havaristedet.

Russiske lufttransportmyndigheter opplyser at flyet forsvant fra radaren bare minutter etter avgangen fra Domodedovo-flyplassen i Moskva.

– Det er på det rene at besetningen ikke har meldt fra om noen tekniske problemer i flyet, sa Svetlana Petreno, talskvinne for den russiske havarikommisjonen, søndag kveld.

Flyet var av typen Antonov An-148 og tilhørte flyselskapet Saratov Airlines.

Bakgrunn: Fly med 71 mennesker om bord styrtet utenfor Moskva

Sorg

Flyet styrtet i distriktet Ramenskij, om lag 70 kilometer sørøst for hovedstaden Moskva. Det var på vei til byen Orsk, like ved grensen til Kasakhstan, med 65 passasjerer og en besetning på 6. De omkomne var i alderen 5 til 79 år. De fleste var fra Orenburg-regionen, nær den kasakhstanske grensen.

Lokale medier viste bilder av fortvilte og gråtende pårørende som samlet seg på flyplassen i Orsk søndag. Psykologer og annet helsepersonell ble sendt til flyplassen for å hjelpe de pårørende.

Lokale myndigheter i Orenburg erklærte mandag for sørgedag, med flagg på halv stang fra offentlige bygninger og avlysing av alle underholdningsarrangementer.

President Vladimir Putin har sendt sine kondolanser til de pårørende. Også FN kondolerer.

Flystyrten er en av de verste flyulykkene som har skjedd i Russland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden