Britisk hjelpeorganisasjon anklages for å skjule sexskandaler

Oxfam i hardt vær. (Foto: Nick Ansell)
Oxfam i hardt vær. (Foto: Nick Ansell)

Storbritannias bistandsminister truer med å stanse finansiering av britiske hjelpeorganisasjoner etter avsløringer om bistandsarbeideres sexkjøp i fattige, nødstilte land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bistandsminister Penny Morduant sier hun vil skrive til alle britiske bistandsorganisasjoner som får økonomisk bistand fra myndighetene, og kreve at de må iverksette flere tiltak for å hindre at ansatte kjøper seksuelle tjenester når de er ute på oppdrag.

Uttalelsen kommer etter avsløringer om at ansatte i hjelpeorganisasjonen Oxfam som var i Haiti etter jordskjelvet i 2010, kjøpte sex av unge prostituerte haitiere.

– Vi forventer at de samarbeider fullt ut med myndighetene, og vi kommer til å avslutte finansieringen av organisasjoner som ikke gjør det, sier hun.

Les også: Dette spillet kan lære 2 millioner syriske barn å lese

Oxfam anklages for å ha forsøkt å skjule skandalen.Det er det offisielle organet Charities Commission som nå skal granske saken. Oxfam skal ha fortalt kommisjonen allerede i 2011 om en pågående intern granskning av upassende oppførsel av ansatte i Haiti. Men ifølge britiske aviser så fortalte ikke organisasjonen om at det dreide seg om potensielle seksuelle forbrytelser. Tre ansatte skal ha fått lov til å si opp stillingene sine uten noen form for disiplinær reaksjon. Oxfam sier på sin side at de ble sagt opp.

Les også: EUs migrasjonsavtale med Sudan er feilslått

Få dager etter at Sunday Times kom med avsløringen, meldte avisen The Guardian at bistandsarbeidere fra Oxfam også har kjøpt seksuelle tjenester mens de var på oppdrag i Tsjad.

Tidligere medarbeidere forteller til avisen The Guardian søndag at unge kvinner som trolig var prostituerte, ofte ble invitert til Oxfams hovedkvarter i Tsjad. De forteller også at en av de ansatte fikk sparken i 2006 på grunn av sin oppførsel.

Oxfam sier at de gjør nå flere undersøkelser om Tsjad-saken.

- Denne adferden er totalt uakseptabelt, og en alvorlig brudd på de høye standarden vi setter oss...Vi må gjøre mye mer, og handle raskere, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Denne saken ble først publisert hos Bistandsaktuelt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært