USA krever øyeblikkelig stans i angrep mot sivile i Øst-Ghouta

Se video: Redningsarbeidere fra den syriske hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene hjelper sårede i Øst-Ghouta.

USA krever at det syriske regimet og russiske styrker stanser luftangrep og angivelig bruk av kjemiske våpen mot sivilbefolkningen i Øst-Ghouta ved Damaskus. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet stiller USA seg bak FNs bønn om våpenhvile i, og krever at Russland tøyler Assad-regimet.

– Russland må bruke sin innflytelse, og sørge for at det syriske regimet umiddelbart tillater FN å bringe inn nødvendig hjelp til en svært sårbar befolkning, sier talsperson i utenriksdepartementet, Heather Nauert.

Angrepene i Øst-Ghouta fortsetter på tross av at FN har tryglet om en våpenhvile slik at nødhjelp kan slippe inn til de sivile.

Analyse: – Assad ligger an til militær seier med russisk og iransk hjelp

200.000 syrere flykter fra bomberegn: – Det som skjer nå er langt verre. Men ingen bryr seg

Kjemiske våpen

Sikkerhetsråd skal etter planen torsdag diskutere FNs bønn om å innføre en månedslang våpenhvile i Syria. Russland mener en slik våpenhvile er urealistisk.

– Vi vil gjerne se en våpenhvile, og en ende på krigen. Men jeg er ikke sikker på om terroristene er enige i det, sier Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia.

I uttalelsen fra utenriksdepartementet fordømmer USA også Assad-regimets angivelige bruk av kjemiske våpen.

– Vi er forferdet over rapporter om Assad-regimets bruk av kjemiske våpen og opptrappingen av bombingen som har resultert i flere titalls drepte de siste 48 timene.

Aktuelt: YPG: 300 utenlandske IS-krigere sitter fengslet i Nord-Syria

Flere sivile drept

Forstadsområdet Øst-Ghouta utenfor Damaskus er kontrollert av opprørere og har vært beleiret av president Bashar al-Assads styrker siden 2013. De om lag 400.000 innbyggerne lider under alvorlig mangel på mat og medisiner, og området blir så å si daglig utsatt for luftangrep.

Den siste tiden har regimets luftangrep mot Øst-Ghouta blitt trappet opp, og torsdag markerte fjerde dag på rad med et høyt antall drepte.

Til nå er 207 sivile drept i disse angrepene, ifølge tall fra Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Aktuelt: Russland: Nedskutt flyger tok sitt eget liv i Syria

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden