YPG: 300 utenlandske IS-krigere sitter fengslet i Nord-Syria

Nasrin Abdullah, kommandant i den syriskkurdiske YPG-/YPJ-militsen, på en pressekonferanse i Stockholm torsdag. Foto: Hossein Salmanzadeh / TT / NTB scanpix
Nasrin Abdullah, kommandant i den syriskkurdiske YPG-/YPJ-militsen, på en pressekonferanse i Stockholm torsdag. Foto: Hossein Salmanzadeh / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 300 utenlandske IS-krigere, deriblant flere svensker, sitter fengslet i Nord-Syria, opplyser den kurdiske YPG-militsen, som nå kontrollerer området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi anser ikke terrorister for å være krigsfanger. Krigsfanger har visse rettigheter, men vi synes ikke IS-fanger skal ha det, sier Nasrin Abdullah på en pressekonferanse i Stockholm torsdag.

– Vi har spesielle fengsler for dem i Nord-Syria, sier Abdullah, som er kommandant i YPJ, den kvinnelige grenen av YPG.

Ifølge Abdullah har de syriskkurdiske styrkene tatt til fange over 300 utenlandske IS-krigere som kommer fra et 40-tall ulike land. Hun bekrefter at det er svenske statsborgere blant dem, men vil ikke si hvor mange.

– Når offisielle forhandlinger med Sverige har blitt innledet, skal vi gå ut med tallet, sier hun til nyhetsbyrået TT.

Hun nevner ikke om eventuelle norske IS-krigere, men PST opplyste i slutten av januar i år at det er om lag 40 personer fra Norge som har knyttet seg til IS i Syria og Irak. PST har etterlyst tolv av disse som de ikke lenger har kontroll på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

YPG vil at Sverige og de andre berørte landene henter sine statsborgere og stiller dem for retten i hjemlandet. Det er uklart hva som kommer til å skje med de utenlandske IS-krigerne dersom de ikke blir sendt til hjemlandene sine. Abdullah understreker imidlertid at dødsstraff ikke er tillatt ifølge loven.

– På spørsmål om hvordan IS-fangene behandles i kurdisk fangenskap, svarer hun:

– Vi forsøker å legge til rette det som folkeretten påtvinger oss å gjøre.