Abbas: – Russland bør få større rolle i fredsprosessen i Midtøsten

Palestinernes president Mahmoud Abbas under et besøk i Jordans hovedstad Amman i slutten av januar. Foto: AP/NTB scanpix
Palestinernes president Mahmoud Abbas under et besøk i Jordans hovedstad Amman i slutten av januar. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinas president Mahmoud Abbas vil gi Russland en større rolle i fredsprosessen med Israel. USA kan ikke lenger ha en ledende rolle, mener han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener at Russland kan spille en svært viktig rolle i denne prosessen, sier Abbas i et intervju med det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Han kommer med utspillet samtidig som det palestinske lederskapet forsøker å distansere seg fra USA. President Donald Trump anerkjente i fjor Jerusalem som Israels hovedstad, noe som utløste svært sterke reaksjoner fra palestinerne og en lang rekke land.

Med unntak av USA er det bred internasjonal enighet om at Jerusalems status bør avgjøres i forhandlinger mellom Palestina og Israel. Palestinerne ønsker seg Øst-Jerusalem som hovedstad i en framtidig palestinsk stat.

Abbas mener USA ikke lenger kan ha en ledende rolle i fredsprosessen. Den såkalte Midtøsten-kvartetten, som består av USA, Russland, EU og FN, har også utspilt sin rolle, ifølge presidenten.

– Vi ønsker å skape en ny koalisjon, en ny mekanisme for forhandlinger mellom oss og Israel, sier Abbas.