Makedonia forsøker å blidgjøre Hellas i navnestrid

Mer enn 100.000 demonstranter protesterte søndag på Syntagma-plassen i Aten, foran nasjonalforsamlingen, mot et kompromiss som kan føre til at Hellas godtar at nabolandet kalles Makedonia. Foto: AP / NTB scanpix
Mer enn 100.000 demonstranter protesterte søndag på Syntagma-plassen i Aten, foran nasjonalforsamlingen, mot et kompromiss som kan føre til at Hellas godtar at nabolandet kalles Makedonia. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved å bytte navn på en flyplass og en hovedvei forsøker Makedonia å komme grekerne i møte i den bitre navnestriden mellom de to landene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Skopje har besluttet å fjerne navnet Aleksander den store fra landets internasjonale flyplass og landets viktigste hovedvei.

Flyplassen skal fra nå av hete Internasjonal lufthavn Skopje, mens hovedveien er omdøpt vil Vennskapsveien.

Regjeringen i Aten var raskt ute med å ønske endringene velkommen og uttalte at den håper det vil føre til et nytt kapittel i forholdet mellom de to landene.

Hellas er sterkt imot at nabolandet i nord tok navnet Makedonia etter at det ble uavhengig i forbindelse med Jugoslavias sammenbrudd på 1990-tallet. Det skyldes at Makedonia er navnet på den nordligste regionen i Hellas.

I tillegg anklager grekerne naboene for å ha stjålet symboler som er en del av den greske kulturarven, i et forsøk på å bygge en nasjonal identitet.

Nylig iverksatte FN et nytt forsøk på å løse striden mellom Hellas og landet som offisielt heter Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia, med forkortelsen FYROM.

Bakgrunn:

100.000 demonstrerer mot kompromiss i navnestrid mellom Makedonia og Hellas

Hellas og Makedonia forsøker å løse navnestrid