Meny

Britisk domstol opprettholder Assanges arrestordre

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange har skjult seg i den ecuadorianske ambassaden i mer enn fem år. Her er han avbildet på en balkong i ambassaden i mai i fjor. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
En britisk domstol opprettholder arrestordren mot WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange, men varsler en ny kjennelse i saken allerede neste uke.

Assange er ettersøkt i Storbritannia for å ha brutt vilkårene for prøveløslatelse i forbindelse med at han søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London i juni 2012.

– Jeg er ikke overbevist om at arrestordren bør oppheves, sa dommer Emma Arbuthnot i Westminster Magistrates' Court tirsdag ettermiddag. Hun avviste dermed krav fra Assanges forsvarere. De mener at grunnlaget for arrestordren var falt bort, fordi Assange ikke lenger er etterlyst internasjonalt for angivelige overgrep mot to svenske kvinner.

Svensk påtalemyndighet la saken død i fjor fordi de ikke så noen mulighet for å få Assange til Sverige i overskuelig framtid.

– Straff nok

Assanges forsvarere la tirsdag også fram en begjæring for den britiske domstolen om å oppheve arrestordren fordi det ikke lenger er i allmennhetens interesse å opprettholde den. Domstolen opplyser at den vil komme med en kjennelse i dette spørsmålet 13. februar.

Assanges forsvarere forsøker å overbevise dommeren om at han etter nesten seks år i ambassaden er blitt påvirket både psykisk og fysisk. Ifølge forsvarerne har han utviklet depresjon, og har dessuten fått problemer med en tann og smerter i en skulder, skriver The Guardian.

– Det er straff nok å ha måttet tilbringe over fem år i ambassaden, uttalte advokatene hans, som viste til at man etter britisk lov kan straffes med opptil seks måneders fengsel for å bryte vilkår for prøveløslatelse.

– Er til bry

Ecuador har nylig gitt Assange statsborgerskap og har bedt Storbritannia godkjenne ham som diplomat, men britene har avvist en slik løsning.

Samtidig har Assange blitt offentlig irettesatt av Ecuador for innblanding i presidentvalget i USA fordi WikiLeaks lekket eposter fra Hillary Clintons valgkampstab. Nylig pådro han seg president Lenin Morenos vrede ved å brukte Twitter for å vise støtte til katalanske separatister. Moreno ble tvunget til å svare spanske myndigheter.

Assange er et «arvet problem» som har skapt «mer enn bare bry», uttalte Moreno i forrige måned, men la til at han håpet på at ting vil rette på seg.

Populært