Unntakstilstand på Maldivene – ekspresident pågrepet

Video: Myndighetene på øygruppen Maldivene har erklert femten dagers unntakstilstand.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldater har brutt seg inn i Maldivenes høyesterett, og landets ekspresident er pågrepet etter at sittende president Abdulla Yameen innførte unntakstilstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

80 år gamle Maumoon Abdul Gayoom er Yameens halvbror og styrte Maldivene i 30 år inntil øystatene holdt sitt første demokratiske valg i 2008. Kort tid etter at president Yameen erklærte unntakstilstand, ble ekspresidenten pågrepet i sitt hjem i hovedstaden Male, ifølge Gayooms datter.

80-åringen har stilt seg på opposisjonens side i den politiske krisen i landet og tatt til orde for at halvbroren må gi fra seg makten.

Krisen som ryster Maldivene, har tilspisset seg siden president Yameen nektet å føye seg etter en ordre fra høyesterett om å løslate eller frikjenne politiske fanger.

Soldater

Få timer etter at unntakstilstanden ble innført, trengte soldater seg inn i høyesterettsbygningen i Male, der dommere antas å ha søkt tilflukt, opplyser opposisjonspolitikeren Ahmed Maloof.

Ekspresident Mohamed Nasheed, som var landets første folkevalgte leder, ber folk om å motsette seg det han kaller en rettsstridig unntakstilstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasheed ble dømt til 13 års fengsel i en kontroversiell rettsprosess i 2015, men fikk siden asyl i Storbritannia. Høyesterettskjennelsen forrige uke banet også vei for at Nasheed kunne vende tilbake fra eksil og stille til valg når Yameens presidentperiode utløper senere i år.

Reiseråd

Domstolen gjeninnsatte i forrige uke også tolv folkevalgte som var blitt sparket ut av nasjonalforsamlingen etter at de skiftet side og sluttet seg til opposisjonen. Opposisjonen har gjentatte ganger mislyktes i forsøk på å få president Yameen stilt for retten for anklager om korrupsjon.

Unntakstilstanden gir omfattende fullmakter til sikkerhetsstyrker til å pågripe mistenkte uten å stille dem for en domstol.

Utenriksdepartementet i Oslo har foreløpig ikke endret sitt reiseråd for Maldivene. Danske myndigheter oppfordrer sine borgere til å være forsiktige og unngå større forsamlinger hvis de er i hovedstaden Male.

– Det er ingen rapporter om at turistområder eller Male lufthavn er berørt, heter det fra det danske utenriksdepartementet.