Samsung-arving løslatt etter betinget dom

Samsung-arving Lee Jae-yong løslates fra fengsel. Foto: AP / NTB scanpix
Samsung-arving Lee Jae-yong løslates fra fengsel. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En sørkoreansk ankedomstol har løslatt Samsung-arvingen Lee Jae-yong etter at han kun fikk en betinget dom for bestikkelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lee (49) er visestyrerleder i Samsung Electronics, Sør-Koreas største selskap og verdens største produsent av smarttelefoner.

Tidligere er han dømt til fem års fengsel for korrupsjon, og påtalemyndigheten mente han fortjente tolv år bak murene. I stedet ble dommen mandag omgjort to og et halvt års betinget fengsel.

Dermed ble Lee løslatt. Reaksjonene på sosiale medier var sterke, og mange sørkoreanere vil trolig oppfatte kjennelsen som et tilbakeslag i kampen mot korrupsjon.

Presidentens venninne

Dommen mot Lee er knyttet til den store politiske skandalen som førte til at Park Geun-hye i fjor måtte gå av som president.

Lee er kjent skyldig i å ha betalt bestikkelser til Parks nære venninne Choi Son-sil. I den første rettssaken ble konklusjonen at Samsung-arvingen hadde betalt eller lovet nærmere 300 millioner kroner i bestikkelser til Choi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ankedomstolen mener 49-åringen ble presset til å gjennomføre utbetalingene, og at han ikke klarte å motstå den daværende presidentens oppfordringer om penger til venninnen.

Tre generasjoner

Lee er barnebarn av Samsungs grunnlegger Lee Byung-Chull, og sønn av styreformann Lee Kun-Hee, som lenge har vært innlagt på sykehus.

Alle disse tre Samsung-toppene har opplevd å få mild behandling av det sørkoreanske rettsvesenet, skriver nyhetsbyrået AFP. Lee Kun-Hee fikk en betinget dom for bestikkelser og skatteunndragelse på 1990-tallet.

Til tross for at også Lee Jae-yong nå slipper fengsel, har advokatene hans varslet en ny anke. Det har også påtalemyndigheten, og alt tyder dermed på at saken ender i høyesterett.