Macron og Erdogan vil lage diplomatisk veikart for Syria

Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes president Emmanuel Macron snakket med sin tyrkiske motpart Recep Tayyip Erdogan om Syria og militæroffensiven i Afrin på telefon lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en uttalelse fra den franske presidentens kontor diskuterte de to lederne muligheten for å tegne et «diplomatisk veikart» for Syria i løpet av de nærmeste ukene.

De diskuterte også den sikkerhetsmessige situasjonen i Syria, samt den humanitære og politiske situasjonen med tanke på Tyrkias militæroffensiv i den syriskkurdiske enklaven Afrin.

Ifølge Frankrike har Tyrkia også et ønske om å se en politisk løsning i Syria bli forhandlet fram under oppsyn av FN, og i uttalelsen legges det til at samtalene mellom Tyrkia og Frankrike vil «bli hyppigere i løpet av de kommende dagene.»

Tidligere denne uka var Macron betydelig tøffere i tonen over for Erdogan, da han understrekte at Frankrike vil «ha et stort problem med det» dersom den tyrkiske offensiven i Afrin utvikler seg til å bli en ren invasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia anser den kurdisk-syriske YPG-militsen som oppholder seg i området som en terrororganisasjon, og anklager dem for stå i ledtog med PKK-geriljaen på tyrkisk side av grensen. Erdogan har truet med å utvide offensiven lengre østover langs den syrisk-tyrkiske grensa, helt til «det ikke finnes en eneste terrorist langs grensa helt opp til Irak».