Vant sensursak, men får likevel ikke publisere

Like før valget fikk den islandske banken Glitnir stanset avisen Stundins avsløringer om en av deres kunder – statsminister. Nå har avisen fått medhold, men sensuren består i påvente av en eventuell anke.
Like før valget fikk den islandske banken Glitnir stanset avisen Stundins avsløringer om en av deres kunder – statsminister. Nå har avisen fått medhold, men sensuren består i påvente av en eventuell anke. Foto: Ntb Scanpix / stundin.is
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den islandske avisa Stundin vant fram i retten, men får likevel ikke publisere avsløringene om landets tidligere statsminister. – Bisarr situasjon, sier Stundins redaktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Like før fjorårets valg på Island ble den lille avisa Stundin pålagt et publiseringsforbud. De satt på informasjon om landets daværende statsminister Bjarni Benediktsson og hans familie, men fikk ikke gjøre velgerne oppmerksomme på tvilsomme transaksjoner.

I dag falt det dom i saken. Reykjavik tingrett mente forbudet var ulovlig og i strid med demokratiske normer. Men likevel får ikke avisa publisere nyhetene som kan bli politisk vanskelige.

– En bisarr situasjon, sier Stundin redaktør Jón Trausti Reynisson, til ABC Nyheter fredag.

I første omgang risikerer de å måtte vente i minst tre uker før nyhetene kan publiseres. I verste fall kan en ankeprosess dra ut i tid, og i verste fall opp til ytterligere ett år – i følge islandske lover.

Anker kan ta ett år

Det er tiden avisas motpart, den skandaleomsuste banken Glitnir, har på seg til å eventuelt anke den knusende dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil nok bestemme oss i løpet av neste uke om det blir en anke, sier bankens administrerende direktør, Ingólfur Hauksson, i en kort kommentar.

Han vil derimot ikke uttale seg om utfallet i saken.

– Ingen kommentar, sier han til ABC Nyheter.

I dag har den tidligere statsministeren fått en ny posisjon. Bjarni Benediktsson er finansminister i den nye regjeringen til Katrin Jakobsdottir fra Venstrebevegelsen.

– Vi bor i et nordisk, demokratisk land hvor et ulovlig forbud mot diskusjon og nyhetsreportering om en politisk og økonomisk elites interessekonflikter, blir stående i måneder og kanskje ett år, sier Stundin-redaktøren Reynisson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Truet pressefriheten

– Dette var det eneste mulige utfallet, sier Kristine Foss, jurdisk rådgiver i Norsk presseforbund og en av de som har fulgt denne saken mest i Norge.

– Hadde denne blitt stående hadde man i praksis ikke hatt pressefrihet på Island, sier hun og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi snakker altså her om sentrale opplysninger om han som tidligere var statsministers økonomiske forhold, i en situasjon der han har blitt beskyldt for mulig innsidehandel. Å ettergå denne type opplysninger er innenfor kjerneområdet av den rollen mediene har i et demokrati.

Avisa Stundin har nå altså fått medhold i at publiseringsforbudet bryter med ytringsfriheten og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, men kan likevel ikke publisere nyhetene. I dommen fremkommer det at forbudet bryter med artikkel 10 i konvensjonen som er gjort til islandsk rett gjennom grunnloven.

Interessekonflikt

Stundin har samarbeidet med britiske The Guardian om disse sakene. Uka før forbudet ble iverksatt (6. oktober) avslørte den britiske avisen at Bjarni Bendiktsson hadde solgt det han eide i Glitnir samme dag som banken kollapset i 2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og hans far, Benedikt Sveinsson, solgte seg ut bare tre dager før staten overtok 75 prosent av Glitnirs verdier i et fond (Fond 9). Han fikk sendt pengene til Florida før banken brøt sammen.

– Vi mener at det har en nyhetsverdi å avdekke at statsministeren fortalte usant om sin interessekonflikt, sa Stundins redaktør til ABC Nyheter i fjor høst.

Hvis Stundin nå skulle trosse publiseringsforbudet risikerer de bøter. For en liten redaksjon uten sterke kapitalkrefter i ryggen, har de ikke ønsket å ta en slik risiko.

– I Norge ville nok alle redaksjoner ha publisert fra første øyeblikk og heller tatt den økonomiske risikoen det innebar. Og i hvert fall når det foreligger en så klar dom, sier Kristine Foss.

– Dette er et inngrep i ytringsfriheten. At ikke medier på Island kan ta den risikoen sier kanskje sitt om hvor presset ytrings- og pressefriheten er på Island, når så sentrale prinsipper må vike for økonomiske hensyn, sier hun.