Mann dømt til 43 års fengsel for moské-angrep i London

Én mann ble drept og ni andre skadd da en 48-åring kjørte inn i en gruppe muslimer utenfor en moské i London i juni i fjor. Foto: AP / NTB scanpix
Én mann ble drept og ni andre skadd da en 48-åring kjørte inn i en gruppe muslimer utenfor en moské i London i juni i fjor. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En britisk mann er dømt til minimum 43 års fengsel for terrorangrepet mot muslimer ved en moské i London i fjor. Én person ble drept i angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Darren Osborne kjørte en varebil inn i en gruppe mennesker som sto utenfor moskeen i Finsbury Park i juni i fjor. 51 år gamle Makram Ali ble drept og ni andre skadd.

Osborne ble pågrepet etter at folk på stedet overmannet ham. Han ropte at han ville drepe muslimer og gjorde et seierstegn da han ble ført bort av politiet, ifølge øyenvitner.

Torsdag ble 48-åringen funnet skyldig i drap og drapsforsøk av en jury i en domstol i London. Under straffeutmålingen fredag ble Osborne dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse de nærmeste 43 årene.

– Dette var et terrorangrep. Du ønsket å drepe, sa dommer Bobbie Cheema-Grubb.

Høyreekstrem ideologi

Osborne kommer fra Cardiff i Wales. Han har erklært seg ikke skyldig, og under rettssaken hevdet han at en mann ved navn «Dave» kjørte varebilen inn i menneskemengden.

Men retten lot seg ikke overbevise av denne forklaringen. Under rettssaken fastslo påtalemyndigheten at Osborne hatet muslimer og at han var påvirket av høyreekstrem ideologi.

– Darren Osborne planla og utførte dette angrepet som følge av hans hat mot muslimer, sa aktor Sue Hemming.

– Tikkende bombe

Osborne skal ha blitt radikalisert i løpet av kort tid, delvis som følge av propaganda han fant på internett. Hans tidligere samboer har beskrevet ham som «hjernevasket» og en «tikkende bombe».

Tidligere har han slitt med både alkoholisme, rusmisbruk og depresjoner.

Påtalemyndigheten mener Osborne ble radikalisert etter at han blant annet kom over høyreekstremt materiale på nettet som var lagt ut av Jayda Fransen fra gruppa Britain First.

Fransen fikk mye oppmerksomhet i november, etter at USAs president Donald Trump bidro til å spre antimuslimske videoer hun hadde publisert på Twitter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden