Frode Berg og hans advokat på plass i retten i Moskva

Frode Berg (62) ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Han sitter fortsatt i varetekt i Moskva, anklaget for spionasje. Foto: Privat / NTB scanpix
Frode Berg (62) ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Han sitter fortsatt i varetekt i Moskva, anklaget for spionasje. Foto: Privat / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengslingsmøtet i Moskva der den spionsiktede nordmannen Frode Berg (62) fremstilles for forlenget varetekt, ser ut til å bli gjennomført som planlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengslingsmøtet skulle etter planen starte klokka 7.45 fredag morgen, og alt tyder på at FSB får medhold i sin begjæring om forlenget varetektsfengsling fram til 5. mai.

Nordmannens russiske forsvarer, advokat Ilja Novikov, utelukker ikke at Berg kan ha blitt lurt av norsk etterretningstjeneste da han fikk med seg 3.000 euro som skulle overleveres i Moskva.

– Vi vet fortsatt ikke om Berg gikk i en felle, eller om han uten å vite det faktisk ble involvert i en reell etterretningsoperasjon, sa Novikov til Aftenposten tidligere i uka.

FSB mener at den pensjonerte grenseinspektøren har spionert på vegne av norsk etterretning.

Maskerte agenter

Berg og hans russiske advokat Ilja Novikov er fremme i Moskva byrett, hvor fengslingsmøtet holdes, skriver VG.

Ifølge avisa så Berg litt sliten og forvirret ut da han ble ledet inn i retten av to FSB-agenter som hadde skjult ansiktet sitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Berg sa et kort «hei» til de oppmøtte utenfor salen. Ministerråd Olav Nils Thue fra den norske ambassaden er også til stede. Han har hittil besøkt Berg fire ganger i fengselet.

Ifølge Aftenposten kom Novikov fra Groznyj i Tsjetsjenia, hvor han har forsvart menneskerettighetsaktivister.

Får trolig medhold

Det er ventet at FSB og påtalemyndigheten vil begjære varetektsfengslingen forlenget med tre måneder av hensyn til etterforskningen.

Som regel gir domstolene i Russland etterretningstjenesten FSB fullt medhold i slike saker som berører sikkerhet og spionasje.

Et stort oppbud av journalister var møtt opp til rettsmøtet.