Mogherini: – Norge har en spesiell rolle

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte EUs utenrikssjef Federica Mogherini (t.h.) i Brussel onsdag – dette bildet er imidlertid fra forrige møte mellom de to i Brussel, i november i fjor. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte EUs utenrikssjef Federica Mogherini (t.h.) i Brussel onsdag – dette bildet er imidlertid fra forrige møte mellom de to i Brussel, i november i fjor. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs utenrikssjef Federica Mogherini vil trekke Norge og utenriksminister Ine Eriksen Søreide sterkere inn i fredsprosessen i Midtøsten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den rollen Norge spiller, er ekstremt viktig. Jeg er spesielt takknemlig overfor Ine for det gode samarbeidet vi har etablert disse siste månedene, sier Mogherini.

Hun var onsdag vert for et ekstraordinært møte i giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), som ledes av Norge.

Mogherini mener Norge har en spesiell rolle i fredsprosessen, både som leder av AHLC og historisk og symbolsk på grunn av Oslo-avtalen.

Utenrikssjefen har flere ganger tatt til orde for å trekke flere land inn i fredsprosessen, deriblant både Norge og arabiske land som Jordan og Egypt. Tanken er å utvide det samarbeidet som allerede er etablert i den såkalte Midtøsten-kvartetten, som består av EU, FN, Russland og USA.

En fredsprosess kan likevel ikke lykkes uten at USA er med, understreker Mogherini.

– USA er avgjørende for at noen prosess skal ha en realistisk mulighet til å lykkes. Men våre venner i USA må også forstå at det vil være vanskelig å oppnå noe alene, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søreide beskriver situasjonen som svært vanskelig. Men nettopp derfor er det nå viktig at partene og spillerne i prosessen samles rundt samme bord, mener hun.

– En av grunnene til at vi har kalt sammen dette møtet, er ikke å miste håpet, sier Søreide.

Aktuelt:

Macron: – Hvis Tyrkia forsøker å invadere Syria, har vi et problem

Rouhani ber eliten være lydhør for iranernes misnøye