Rouhani ber eliten være lydhør for iranernes misnøye

Eksil-iranere som støtter den iranske opposisjonsgruppen Det nasjonale motstandsrådet, demonstrerer mot president Hassan Rouhani utenfor Irans ambassade i Roma i begynnelsen av januar. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB scanpix
Eksil-iranere som støtter den iranske opposisjonsgruppen Det nasjonale motstandsrådet, demonstrerer mot president Hassan Rouhani utenfor Irans ambassade i Roma i begynnelsen av januar. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans president Hassan Rouhani sier at makthaverne må lytte til de som har protestert mot regimet, og dra lærdom av det som skjedde under revolusjonen i 1979.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en tale onsdag fastslo Rouhani at landets elite risikerer å miste folkets støtte hvis den ikke lytter til protestene som de siste ukene har pågått i landet. Han sammenlignet også situasjonen med den som rådet før den islamske revolusjonen i 1979.

– Det forrige regimet trodde at monarkiet ville vare evig, men det mistet alt ene og alene på grunn av dette, fordi det ikke lyttet til folkets kritikk, sa Rouhani.

Masseprotestene i 1979 førte til at den USA-vennlige og autoritære sjaen Mohammad Reza Pahlavi ble styrtet og måtte reise i eksil sammen med sin familie.

Samtidig rettet Rouhani en advarsel til land som ønsker et regimeskifte i landet.

– Så lenge folk elsker den islamske kulturen, elsker sitt Iran og verner om sin nasjonale enhet, vil ingen supermakt kunne endre retningen til dette landet, sa Rouhani.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen var etter alt å dømme myntet på USA og Trump-administrasjonen, som det siste året har ført en Midtøsten-politikk der målet er å endre maktbalansen i Midtøsten på Irans bekostning.

Talen ble holdt ved graven til den avdøde ayatollaen Ruhollah Khomeini og markerte 39-årsdagen for den islamske revolusjonen. Rouhani hadde under talen Khomeinis barnebarn, reformvennlige Hassan Khomeini, ved sin side.

Aktuelt:

Russland advarer Trump mot å skrote Iran-avtalen

«Ulikt noe i Iran siden revolusjonen i 1979»

Erdogan viser sin støtte til Rouhani