Rouhani ber eliten være lydhør for iranernes misnøye

Eksil-iranere som støtter den iranske opposisjonsgruppen Det nasjonale motstandsrådet, demonstrerer mot president Hassan Rouhani utenfor Irans ambassade i Roma i begynnelsen av januar. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB scanpix
Eksil-iranere som støtter den iranske opposisjonsgruppen Det nasjonale motstandsrådet, demonstrerer mot president Hassan Rouhani utenfor Irans ambassade i Roma i begynnelsen av januar. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Irans president Hassan Rouhani sier at makthaverne må lytte til de som har protestert mot regimet, og dra lærdom av det som skjedde under revolusjonen i 1979.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tale onsdag fastslo Rouhani at landets elite risikerer å miste folkets støtte hvis den ikke lytter til protestene som de siste ukene har pågått i landet. Han sammenlignet også situasjonen med den som rådet før den islamske revolusjonen i 1979.

– Det forrige regimet trodde at monarkiet ville vare evig, men det mistet alt ene og alene på grunn av dette, fordi det ikke lyttet til folkets kritikk, sa Rouhani.

Masseprotestene i 1979 førte til at den USA-vennlige og autoritære sjaen Mohammad Reza Pahlavi ble styrtet og måtte reise i eksil sammen med sin familie.

Samtidig rettet Rouhani en advarsel til land som ønsker et regimeskifte i landet.

– Så lenge folk elsker den islamske kulturen, elsker sitt Iran og verner om sin nasjonale enhet, vil ingen supermakt kunne endre retningen til dette landet, sa Rouhani.

Uttalelsen var etter alt å dømme myntet på USA og Trump-administrasjonen, som det siste året har ført en Midtøsten-politikk der målet er å endre maktbalansen i Midtøsten på Irans bekostning.

Talen ble holdt ved graven til den avdøde ayatollaen Ruhollah Khomeini og markerte 39-årsdagen for den islamske revolusjonen. Rouhani hadde under talen Khomeinis barnebarn, reformvennlige Hassan Khomeini, ved sin side.

Aktuelt:

Russland advarer Trump mot å skrote Iran-avtalen

«Ulikt noe i Iran siden revolusjonen i 1979»

Erdogan viser sin støtte til Rouhani

Personvernpolicy