Brukt arkivskap var fullt av hemmelige dokumenter

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann som kjøpte to brukte arkivskap fra den australske regjeringen, fikk med seg en ekstra «bonus» på kjøpet: hundrevis av hemmeligstemplede dokumenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skapene ble kjøpt for småpenger fra en butikk i hovedstaden Canberra som selger brukte kontormøbler fra statsapparatet. De sto lenge uåpnet, før noen brukte en drill for å åpne skuffene. Der fant de til sin store overraskelse regjeringsdokumenter fra nesten et helt tiår, melder kringkasteren ABC.

En rapport handlet ironisk nok om hvordan det føderale politiet i løpet av fem år mistet nesten fire hundre dokumenter knyttet til rikets sikkerhet. En annen rapport viste hvordan 195 hemmelige dokumenter ble liggende igjen på kontoret til en minister etter et valgnederlag i 2013.

Det var også forsvarsplaner for Midtøsten, oppdateringer om konflikten i Afghanistan og etterretningsinfo om Australias naboland. I tillegg lå det papirer om interne debatter i regjeringer styrt av Kevin Rudd, Tony Abbott og John Howard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ser ut til at noen reportere har funnet den nederste skuffen til noen i hovedstaden, sa sittende statsminister Malcolm Turnbull om en sak ABC laget før kanalen avslørte at den var basert på funnet i arkivskapet. Kanalen har laget en rekke saker de siste dagene, men har ikke villet avsløre hvor de har fått papirene fra.

Statsministerens kontor sier onsdag at de har satt i gang en umiddelbar granskning for å finne ut hvordan arkivskapene ble avhendet. Normalt offentliggjøres regjeringsdokumenter først etter 20 år.