Svensk påtalemyndighet: Akilov ville straffe Sverige med terrorangrep

Hans Ihrman, etterforskningsleder og viseaktor, under en pressekonferanse om tiltalebeslutningen mot usbekiske Rakhmat Akilov. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
Hans Ihrman, etterforskningsleder og viseaktor, under en pressekonferanse om tiltalebeslutningen mot usbekiske Rakhmat Akilov. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Rakhmat Akilov skal ha planlagt fjorårets lastebilangrep i Stockholm i flere måneder. I flere chattesamtaler tilbød han seg å utføre et terrorangrep for IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Handlingen kunne skade Sverige alvorlig og hadde som formål å skape alvorlig frykt hos landets befolkning, heter det i tiltalebeslutningen, som ble overlevert Stockholm tingrett tirsdag.

Etterforskerne har funnet flere tegn på at den 39 år gamle usbekeren gjennomgikk en radikaliseringsprosess før angrepet 7. april i fjor. Men hvorfor han ble radikalisert, kan etterforskningsleder Hans Ihrman ikke svare på.

Akilov skal kun ha forklart at han var opprørt fordi han mente at Sverige deltok i en global koalisjon mot IS, noe han ønsket å stanse.

– Han får forklare seg under rettssaken. Han har i avhør ikke uttrykt det dypere, sa Ihrman på en pressekonferanse tirsdag.

Han fastslår at Akilov er tilhenger av IS, men han kan ikke svare på hvorvidt Akilov handlet på vegne av den ytterliggående gruppa.

Planla angrepet nøye

Fem mennesker ble drept og 14 såret da Akilov kjørte en stjålet lastebil nedover Drottninggatan og inn i inngangspartiet til stormagasinet Åhlens. Det var fredag ettermiddag og gaten var full av mennesker.

Han skal selv ha fotografert både Drottninggatan, Hötorget og Sveavägen på forhånd. Påtalemyndigheten viser blant annet til bilder der Akilov tilsynelatende studerer Drottninggatan nøye.

Dagen før angrepet googlet han søkeordene «ut av bilen» og «hoppe ut av bilen» og «ut av bilen hvis du ikke vil dø». Bare noen timer før angrepet skal han dessuten ha spilt inn en film på sin mobil med opplysninger om at «det er på tide å drepe». Deretter stjal han lastebilen som ble brukt i angrepet.

39-åringen hadde søkt asyl i Sverige, men hadde fått avslag.

Ville utløse bombe

39-åringen skal også ha forsøkt å utløse en bombe, som besto av fem butangassbeholdere, skruer, knivblad og et antall mindre metallgjenstander.

Ihrman startet pressekonferansen med å uttrykke medfølelse med ofrene og deres familier.

– Det var fredag og mange var forventningsfulle. Fem personer kom aldri hjem til sine familier den kvelden. Mange flere ble skadd for livet. Jeg vil innlede med å uttrykke min dypeste medfølelse med disse personene, sa Ihrman, som også opplyste at aktoratet kommer til å legge ned påstand om livsvarig fengsel.

– Mitt mål er at han aldri mer skal bevege seg fritt i vårt samfunn, sa Ihrman.

Ingen andre mistenkte

Akilov er den eneste tiltalte i saken, og det finnes ingen andre mistenkte. Han ble pågrepet i Märsta utenfor Stockholm noen timer etter angrepet og tilsto ugjerningen allerede i første fengslingsmøte.

Ifølge Akilovs forsvarsadvokat Johan Eriksson regnet Akilov med at han kom til å dø under angrepet, enten ved å bli skutt eller som følge av en bombe.

Han vil imidlertid ikke svare på om klienten hans er å betrakte som en radikal islamist og hvordan han eventuelt ble radikalisert.

– Jeg vil at han skal fortelle det selv, ikke at jeg skal sammenfatte hva som er blitt sagt ved nesten 600 siders avhør, sier Johansson til TT.

Personvernpolicy