SVT: Adoptivbarn kan ha blitt utsatt for menneskehandel

Svensk TV har avdekket at et ukjent antall barn som ble adoptert ifra Chile til Sverige i perioden 1971 til 1992, kan ha vært utsatt for menneskehandel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avsløringene er kommet som følge av et samarbeid mellom SVT og den chilenske kanalen Chilevision. Kanalene har gransket opplysninger i adopsjonsdokumenter og sammenlignet dem med biologiske foreldres forklaringer.

I flere tilfeller stemmer ikke opplysningene overens, og i noen tilfeller virker adopsjonsdokumentene å være forfalsket. Det dreier seg om nettverk hvor sosialarbeidere aktivt søkte opp barn som kunne adopteres bort.

– De oppsøkte gravide eller nybakte mødre i marginaliserte og fattige områder. For at de skulle adoptere bort sine barn, tilbød de dem for eksempel penger eller skolegang til deres øvrige barn, opplyser tidligere sjef for barnevernsmyndighetene i Chile, Marta Garcia, til SVT og Chilevision.

SVT har kontaktet en rekke av de aktuelle adopterte barna i Sverige. Av 25 stykker, er det 16 som mener at adopsjonen ikke ble gjort på rett måte. I fem av tilfellene som kanalene har sett på, hevder barnas biologiske foreldre at barna ble tatt mot deres vilje.

Personvernpolicy