India har 21 millioner «uønskede» jenter

Indiske jenter danser en tradisjonell dans ved et bål under feiring av en festival i Jammu i India. Foto: AP / NTB scanpix
Indiske jenter danser en tradisjonell dans ved et bål under feiring av en festival i Jammu i India. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Indiske foreldres intense ønske om sønner har ført til at landet har 21 millioner «uønskede» døtre, opplyser regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historisk sett er det guttebarn som er drømmen i India. De blir sett på som framtidige forsørgere og familiens framtid. Jenter blir ofte vurdert som en økonomisk byrde, da mange områder i India stadig praktiserer ordningen med medgift.

Selv om denne type seleksjon er forbudt ved lov, er kjønnsbasert abort utbredt. Mange foreldre prøver igjen og igjen til de får et ønsket antall sønner, heter det i en økonomisk årsrapport fra regjeringen.

– Familier som raskt får en sønn eller to, vil ofte stanse der. Familier som får jentebarn, holder på til de får en sønn, heter det.

Indiske par opplever et voldsomt press i storsamfunnet for å produsere guttebarn. På landsbygda er det fortsatt slik at jenter mange steder ikke blir sendt på skolen, men giftes bort i ung alder.

En britisk studie fra 2011 i The Lancet hadde funnet at 12 millioner jentefostre hadde blitt fjernet i løpet av de siste 30 år i India.

Aktuelt:

Rapport: India verdens femte største økonomi i 2018

India har testet langtrekkende rakett som kan bære atomvåpen