Røde Kors: Angrepet i Kabul var en klar krigsforbrytelse

Minst 95 mennesker ble drept og over 150 ble såret i bilbombeangrepet i Kabul lørdag. Røde Kors kaller angrepet en krigsforbrytelse, og mener det er uakseptabelt å bruke en ambulanse til å ramme et område der sivile oppholder seg.
Minst 95 mennesker ble drept og over 150 ble såret i bilbombeangrepet i Kabul lørdag. Røde Kors kaller angrepet en krigsforbrytelse, og mener det er uakseptabelt å bruke en ambulanse til å ramme et område der sivile oppholder seg. Foto: Rahmat Gul / AP

Å bruke en ambulanse til å utføre krigshandlinger er et klart brudd på folkeretten, påpeker Røde Kors, som tar sterkt avstand fra selvmordsangrepet i Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette angrepet var helt forferdelig, sier folkerettsansvarlig i Norges Røde Kors, Mads Harlem, til NTB.

Lørdag ble minst 95 mennesker drept og 158 såret i et bilbombeangrep i Kabul, det andre angrepet Taliban har hevdet å stå bak på under en uke.

Ifølge afghanske myndigheter ble en ambulansebil brukt til å komme seg forbi veisperringene til den travle gaten der bilbomben eksploderte lørdag. Røde Kors mener dette er forkastelig.

– Ambulanser skal være beskyttet, og brukes til å ta seg av syke og sårede. Det skal ikke brukes av parter i konflikter til å utføre militære handlinger. Dette er en krigsforbrytelse som gjør situasjonen i Afghanistan verre, og det tar vi sterk avstand fra, sier Harlem.

– Fremdeles krig

Han understreker at det fremdeles pågår en borgerkrig i Afghanistan, og at Taliban som en part i denne konflikten rent folkerettslig har rett til å ramme militære mål. Gruppen har hevdet at de forsøkte å angripe en politikolonne, og at over 80 politifolk ble drept eller såret.

Bomben gikk imidlertid av i en travel gate der sivile oppholder seg til vanlig, og ifølge myndigheter og andre kilder i Afghanistan er det et stort antall sivile blant de drepte og sårede.

–Det å rette angrep mot en politieskorte er sannsynligvis en lovlig handling ifølge krigens folkerett så lenge politiet er en del av de militære styrkene i Afghanistan. Men det er ikke det de har gjort her. De har rammet sivile og brukte en ambulanse til å gjøre det. Det er helt uakseptabelt, og må opphøre umiddelbart, sier Harlem.

Må stilles til ansvar

Røde Kors har selv vært i dialog med Taliban ved flere anledninger, og har tilgang på flere av områdene de kontrollerer i Afghanistan. Harlem mener dette viser at Taliban som gruppe er i stand til å ta hensyn til folkeretten.

–Og skal man kunne opprettholde dette, må man slutte å se på disse gruppene utelukkende som terrorister, sier han, med henvisning til hvordan Taliban fremstilles både av medier og myndigheter i flere vestlige land.

– Vi må se hvilken rolle de spiller i krig og konflikt, slik at de for eksempel kan stilles folkerettslig til ansvar for det som skjedde i dag, sier Harlem.

Se video:

Personvernpolicy