Norsk spesialfartøy gjør nytt forsøk på å finne MH370

Finnerlønnen er opptil 70 millioner dollar hvis det norske spesialskipet Seabed Constructor klarer å lokalisere det savnede flyet.
Finnerlønnen er opptil 70 millioner dollar hvis det norske spesialskipet Seabed Constructor klarer å lokalisere det savnede flyet. Foto: Rob Griffith / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et norsk spesialfartøy gjør nå et nytt forsøk på å finne MH370, som i mars 2014 forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing med 239 mennesker om bord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyet fra Malaysia Airlines er aldri funnet, men funn av vrakrester har begrenset letingen til et 25.000 kvadratkilometer stort område i Indiahavet.

Etter over 1.000 dager innstilte Australia, Malaysia og Kina i januar i fjor letingen etter det styrtede flyet, men press fra etterlatte gjør at den nå blir gjenopptatt.

Malaysia har gitt det amerikanske selskapet Ocean Infinity en tre måneders tillatelse til å lete etter MH370 og lover drøyt 540 millioner kroner dersom vraket blir funnet.

– Vi har håp om at Ocean Infinity finner flyet i løpet av den første måneden, sier havforskeren David Griffin ved den australske forskningsinstitusjonen CSIRO, som har bistått det amerikanske selskapet med forberedelsene.

Ocean Infinity har leid det norske supplyskipet Seabed Constructor fra selskapet Swire Seabed i Bergen, og fartøyet er nå på plass i leteområdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Malaysia godkjenner at norsk skip leter etter savnet fly

Seabed Constructor har seks avanserte Hugin-miniubåter om bord, utviklet av Kongsberg Maritime i Horten. Disse kan lete ned til 6.000 meters dyp.

Ifølge australske havforskere er det inntil 5.000 meter dypt i området der det letes, og havbunnen består av både vulkaner og undersjøiske fjellkjeder.

– Det er et fryktelig trykk, sier den amerikanske havforskeren David Gallo til australske ABC News.

De svarte boksenes historie: – For guds skyld, åpne den jævla døra!