Kinesiske forskere klonet apekatter

Hua Hua, en av de to apekattene som er blitt klonet i Kina. Foto: Det kinesiske vitenskapsakademiet / AP / NTB scanpix
Hua Hua, en av de to apekattene som er blitt klonet i Kina. Foto: Det kinesiske vitenskapsakademiet / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere i Kina har for første gang klart å klone apekatter med samme metode som ble brukt til å klone sauen Dolly for over 20 år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter årevis med forskning er makake-apene Hua Hua og Zhong Zhong kommet til verden hos det kinesiske vitenskapsakademiets institutt for nevrovitenskap i Shanghai.

– En barriere er blitt brutt med dette arbeidet, sier Muming Poo, som har deltatt i forskningsprosjektet.

Apekatter er blitt klonet tidligere, men da er en enklere metode blitt brukt som maksimalt kan produsere fire individer. Den alternative metoden kan i prinsippet gjøre det mulig å klone langt flere individer om gangen.

Dette kan muliggjøre kloning av store mengder genetisk like apekatter til bruk i dyreforsøk. Er forsøksdyrene genetisk identiske, kan forskere og legemiddelselskaper klare seg med færre dyr.

Over 30.000 apekatter importeres hvert år av legemiddelselskaper bare i USA. Poo påpeker at det av etiske årsaker vil være en fordel å klare seg med færre forsøksdyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Metoden de kinesiske forskerne har brukt, kan i framtida i prinsippet også brukes til å klone mennesker – noe mange er svært skeptiske til av etiske grunner. Poo understreker at hans team har fokusert på kloning til medisinske formål.

Det første pattedyret som ble klonet med metoden som nå er brukt i Shanghai, var sauen Dolly i 1996.