– Mueller vil avhøre Trump i Russland-granskingen

President Donald Trump kan snart bli innkalt til avhør av spesialetterforsker Robert Mueller. Foto: AP / NTB scanpix
President Donald Trump kan snart bli innkalt til avhør av spesialetterforsker Robert Mueller. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialetterforsker Robert Mueller vil i løpet av de neste ukene forsøke å avhøre president Donald Trump i Russland-granskingen, melder Washington Post.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Muellers interesse for hendelsene som førte til at Trump sparket sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og FBI-sjef James Comey gjør at Mueller nå vil se nærmere på om hvorvidt presidenten eller andre har forsøkt å hindre Muellers gransking, skriver The Washington Post.

Avisen siterer to ikke navngitte kilder med kjennskap til saken. Ifølge kildene har Trumps advokater allerede utarbeidet betingelser for forhandlinger om Muellers kommende avhør av presidenten. Disse betingelsene kan bli presentert for Mueller allerede i neste uke, sier kildene.

I forrige uke uttalte Trumps advokat Ty Cobb i et intervju med CBS at presidenten er «svært ivrig etter å sette seg ned og forklare alt som måtte være av interesse på spørsmål fra spesialetterforskerens kontor».

Tidligere FBI-direktør Robert Mueller leder granskingen av hvorvidt Trumps medarbeidere samarbeidet med Russland for å påvirke presidentvalget i 2016. Mueller ble av justisdepartementet utnevnt til å lede etterforskningen i mai i fjor etter at Trump sparket FBI-sjef James Comey.

Trump har avvist anklagene om Russland-samarbeid og kritisert etterforskningen en rekke ganger. Parallelt med Mullers etterforskning granskes påstandene om ulovlig samarbeid med Russland også av flere komiteer i Kongressen.

Fakta om påstandene om Trumps bånd til Russland

* I januar 2017 besluttet Representantenes hus i Kongressen å granske den påståtte kontakten mellom Russland og Donald Trump og hans medarbeidere i forkant av presidentvalget i USA.

* I februar skrev New York Times at avlyttede telefonsamtaler viste at valgkampmedarbeidere og andre tilknyttet Trump gjentatte ganger i 2016 hadde kontakt med høytstående russiske etterretningsagenter.

* I februar viderebrakte CNN og New York Times ubekreftede opplysninger om at russerne skal ha forsøkt å påvirke Trump i minst fem år, blant annet ved å tilby ham lukrative forretningsavtaler.

* Trump måtte samme måned sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn da det kom fram at han hadde hatt kontakt med Russlands ambassadør Sergej Kisljak i desember, uten å informere om dette.

* I mars ble justisminister Jeff Sessions anklaget i Washington Post for å ha hatt kontakt med Russlands ambassadør to ganger i 2016 uten å ha opplyst om det.

* Samme måned bekreftet FBI-sjef James Comey for første gang at FBI etterforsker Russland for innblanding i valget og de påståtte forbindelsene mellom russerne og Trumps medarbeidere. 10. mai ble Comey oppsagt.

* 17. mai ble tidligere FBI-direktør Robert Mueller utpekt som spesialetterforsker som skal granske den mulige russiske innblandingen i valget.

* I juli ble det kjent av Trumps sønn, Donald junior, i juni i fjor hadde et møte med en russisk advokat, etter å ha blitt lovet ødeleggende informasjon om Hillary Clinton. Informasjonen skulle stamme fra russiske myndigheter. Trump seniors svigersønn og nåværende rådgiver Jared Kushner deltok også på møtet. Presidenten sier han ikke kjente til møtet.

* I september måtte Donald Trumps sønn møte i Kongressen for å forklare seg om sine kontakter med russere under valgkampen.

* I oktober ble Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates siktet av Mueller for en rekke forhold, blant annet for å ha mottatt store beløp fra Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj og for å ha skjult dette for myndighetene.

* En tidligere medarbeider i Trumps valgkampstab, George Papadopolous, innrømmet samtidig å ha løyet til FBI i forbindelse med Russland-etterforskningen.

* 1. desember ble det kjent at Flynn siktes av spesialetterforsker Robert Mueller for å ha løyet overfor FBI om sin Russland-kontakt.