Israelske flygere nekter å fly deporterte asylsøkere til Afrika

38.000 asylsøkere fra Eritrea og Sudan risikerer å bli kastet ut av Israel, til protester fra blant andre FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Disse eritreerne demonstrerte utenfor den israelske nasjonalforsamlingen i forrige uke. Foto: AP / NTB scanpix
38.000 asylsøkere fra Eritrea og Sudan risikerer å bli kastet ut av Israel, til protester fra blant andre FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Disse eritreerne demonstrerte utenfor den israelske nasjonalforsamlingen i forrige uke. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flygere i det israelske flyselskapet El Al nekter å delta i tvangsutsendelse av asylsøkere til afrikanske land. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den israelske regjeringen truer med å kaste ut 38.000 asylsøkere fra Eritrea og Sudan dersom de ikke forlater landet innen utgangen av mars.

Ifølge israelske medier er det inngått avtale med Rwanda og Uganda, som mot betaling skal ha sagt seg villig til å ta imot asylsøkerne – men bare dersom de kommer frivillig. Landene skal være lovet drøyt 40.000 kroner for hver asylsøker de tar imot.

De som ikke frivillig forlater Israel, vil ifølge myndighetene bli fengslet. Statsminister Benjamin Netanyahu truer imidlertid også med å deportere dem av frykt for at israelske fengsel skal fylles opp.

Protester

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og menneskerettsorganisasjoner har protestert mot planen og krever at Israel oppfyller sine internasjonale forpliktelser og vurderer flyktningenes asylsøknader individuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I stedet for å nekte flyktninger adgang, kan og bør Israel i likhet med andre land i verden beskytte asylsøkere og ikke fengsle og deportere dem til en fortsatt tilværelse som flyktninger, heter det i en fellesuttalelse fra flere israelske menneskerettsorganisasjoner.

Bakgrunn: Israel kaster ut titusenvis av asylsøkere

Flygere nekter

En gruppe flygere i det israelske flyselskapet El Al gjør det nå klart at de nekter å delta i en eventuell tvangsutsendelse av asylsøkere til afrikanske land, skriver Haaretz.

– Jeg og mange kollegaer nekter å fly flyktninger rett i døden. Jeg vil ikke ta del i slik barbarisme, skriver flygeren Iddo Elad på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg akter ikke på noe som helst vis å være med på å sende flyktninger og asylsøkere til destinasjoner der sjansene deres for å overleve er minimale, skriver El Al-flygeren Shaul Betzer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– La flyktningene bli og ta vare på dem på humant vis. Akkurat som jødene da de var flyktninger ønsket å bli tatt vare på, skriver en tredje flyger, Yoel Piterbarg.

Aktuelt: Israel har godkjent over 1.100 nye boliger på okkupert område

Uklart

Det er uklart hvilke konsekvenser flygernes protest kan få, ettersom verken El Al eller søsterselskapene Sun d'Or og Up har ordinære ruter til Rwanda eller Uganda.

Israelske myndigheter har ikke opplyst om det eventuelt skal chartres egne fly. Fram til nå har sudanske og eritreiske asylsøkere blitt fløyet til Rwanda med utenlandske flyselskaper via Jordan, Tyrkia og Etiopia.

Aktivister har de siste ukene også oppfordret bakkemannskapene ved Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv til å nekte å delta i en eventuell deportasjon.

Rundt 4.000 eritreiske og sudanske asylsøkere er de siste tre-fire årene sendt fra Israel til Rwanda og Uganda.

Aktuelt: – Knefall for okkupantmakten Israel i UDs budsjett for 2018