Fotografene bak «klimabjørnen» angrer på én ting

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paul Nicklen og Cristina Mittermeier har blitt møtt med både hyllest og skepsis for å dra forbindelse mellom sultende isbjørn og klimaendringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videoen av den sultende bjørnen i Nord-Canada gjorde inntrykk på folk over hele verden i desember og gikk viralt på sosiale medier og i nyhetsmediene.

I tillegg har fotografene kommet med en appell til Erna Solberg om å frede Lofoten, Vesterålen og Senja fra oljeboring - noe som foreløpig ser ut til å ha gått i oppfyllelse.

I etterkant har de fått både hyllest og kritikk. Hyllest for å ha fått flere til å bry seg om klimaendringer og skepsis fra biologer som mener det er langt fra sikkert at bjørnen lider på grunn av klimaet.

– Bjørnen reiste seg og svømte av gårde

I National Geographic forsvarer de seg med at de aldri har sagt at denne bjørnens sult skyldes klimaendringer.

– Alt vi har sagt er at dette er slik «klimaendringer vil se ut om 100 år, 30 år eller 10 år, sier Cristina Mittermeier.

De angrer bare på at de ikke fortalte hele historien. En god historie krever en god slutt, sier de. Ut ifra den opprinnelige videoen kan det se ut som om bjørnen la seg ned for å dø. Men neida.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi stod i den lille fiskerhytta. Vi gjemte oss så bjørnen ikke kunne se oss. Da vi kom nærmere og nærmere løftet den hodet, vasset ut i vannet og svømte av gårde. Paul var bekymret over at den kom til å sløse bort energien sin og dø, men den så ut til å flyte og bevege seg lettere i vannet. Den padlet av gårde rundt hjørnet. Vi så den aldri igjen, sier Mittermeier til National Geographic.

Fete isbjørner i Sibir

Sjefsforsker i Polar Bears International, Steven Amstrup, var raskt ute å påpeke at mange isbjørner dør av sult, noe som ikke har noe med klimaet å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Unge bjørner som ikke har lært seg å fange sel, gamle svake bjørner og bjørner som har skadet seg selv, kan bukke under for underernæring under visse forhold. Sulten i videoen kan være knyttet til alder, skade, sykdom eller andre faktorer, sier han.

Skjermdump fra The Siberian Times. Isbjørn i naturreservatet på Vrangeløya i Nordishavet.
Skjermdump fra The Siberian Times. Isbjørn i naturreservatet på Vrangeløya i Nordishavet.

Isbjørn som art har ikke status som «truet» men «sårbar». Paul Nicklen har selv rapportert om isbjørner i Sibir som er så fete at de knapt klarer å gå. Siberian Times har publisert bilder av isbjørn-grupper som kan mistenkes for å være sau på fjellet.

Men det er et vanskelig område å telle isbjørner i.

Bestanden er mest utsatt der isen varierer med årstidene. Steven Amstrup er helt sikker på at flere isbjørner vil sulte dersom kloden blir varmere og is-sesongen blir kortere.

– Og det er slik sult ser ut, sier han.

Se video: Plutselig kalver isbreen foran turistene