Meny

Massedemonstrasjoner mot Trump og for kvinners rettigheter

Hundretusenvis gikk Women's March i USA lørdag. Her fra Austin i Texas. Foto: Eric Gay / AP/NTB Scanpix
Hundretusenvis av kvinner og en god del menn demonstrerte over hele USA lørdag med slagord mot Donald Trump, på ettårsdagen for presidentinnsettelsen.

I Washington, New York, Los Angeles, Philadelphia, Chicago, Houston og mange andre byer samlet demonstrantene seg i gatene med plakater, rosa strikkeluer og godt innøvde slagord mot president Trump og for kvinners rettigheter i den store massemønstringen Women's March.

Plakater og bannere hadde påskrifter som «Kjemp som ei jente», «En kvinnes plass er i Det hvite hus», og «Velg en klovn, forvent et sirkus».

– Vi lever i et alternativt univers, det er helt forferdelig, sier Althea Fusco (67) som sammen med to venner hadde tatt turen til New York og Central Park for å delta i demonstrasjonen der.

– Demokratiet eroderer, legger hun til.

Kjendiser

Også mange kjendiser deltok i protestmarsjene. I Los Angeles skulle blant andre skuespillerne Scarlett Johansson og Laverne Cox, kjent fra «Orange Is the New Black», holde appeller.

– Vi har startet en bevegelse som ikke lar seg stanse, sa komiker og skuespiller Whoopi Goldberg i sin appell.

Under parolen «Power to the polls» oppfordres flere kvinner til å registrere seg i forkant av kongressvalget, som holdes i november.

Trumps ettårsfeiring

Massemønstringen ble holdt på ettårsdagen for Trumps presidentinnsettelse. Trumps planlagte feiring på landstedet i Florida ble det imidlertid ikke noe av ettersom han måtte holde seg hjemme i Det hvite hus på grunn av budsjettkaoset som har ført til at store deler av offentlig sektor nå stenges ned.

Men til tross for at svært mange av demonstrantene protesterte mot Trump, tok presidenten selv til Twitter der han oppfordret kvinner til å delta i den årvisse Women's March. Samtidig skrøt han av at arbeidsledigheten blant kvinner nå er den laveste på 18 år.

Paroler

Blant parolene er slagord mot Trumps forsøk på å avvikle det såkalte DACA-programmet, som gjør det mulig for barn som ble tatt med ulovlig til USA før de var 16 år, å få en toårig fornybar arbeidstillatelse.

Andre paroler er for likelønn og for retten til selvbestemt abort.

I fjor deltok over en million kvinner i kvinnemarsjen i USA, dagen etter at Donald Trump ble innsatt som president. Mange av de rosa pussy-luene som ble brukt da, er også å se i årets massemønstringer.

Også i mange andre byer rundt om i hele verden arrangeres det Women's March lørdag og søndag.

I Norge er det arrangementer i Stavanger og Oslo.

Les også:  Trump oppfordrer kvinner til å delta i kvinnemarsj

Populært