Meny

Alexis (12) kjemper for å få bruke cannabis

USAs justisminister Jeff Sessions går inn for innstramminger på marihuanafeltet. Nå har noen av pasientene som bruker stoffet medisinsk gått til søksmål. Scanpix/AFP. Foto: Mandel Ngan / AFP
Alexis (12) går til søksmål mot USAs justisminister Jeff Sessions for retten til å bruke medisinsk marihuana mot sin epilepsi.

12 år gamle Alexis Bortell har gått til sak mot USAs justisminister Jeff Sessions, etter hans innstramminger i landets marihuana-lovgivning, særlig i retningslinjene for statsadvokatene.

Alexis fikk epilepsi-diagnosen i 2003, og begynte å ta medisinsk marihuana for tre år siden. Da forsvant også anfallene, ifølge familien, melder Newsweek.

Faksimile fra Alexis støtteside på Facebook, @HealAlexis. Bildet er tatt i en sammenheng da jenta vant en av prisene under arrangementet «Cannabis Business Awards» i desember.

Medisinsk marihuana er legalisert i 29 delstater, og i åtte av disse er det lovlig å bruke som rusmiddel. Dyrking av marihuana er allerede en blomstrende næring flere steder i USA. Men på føderalt nivå er cannabis fremdeles klassifisert som narkotisk stoff.

Alexis, hennes advokat og tre saksøkere ønsker å utfordre den føderale lovgivningen. De hevder denne delen av narkotikalovgivningen strider mot flere punkter i den amerikanske grunnloven. Saken kan gå helt til høyesterett, mener Alexis forsvarer Michael Hiller.

Les også: – Epilepsi kan oppstå i alle aldre

Skjerper inn på legaliseringstrend

Justisminister Jeff Sessions har allerede strammet inn marihuanalovgivningen, etter en trend i retning liberalisering i flere delstater. Føderale myndigheter klassifiserer fortsatt cannabis som ulovlig narkotika.

Maihuana-planter til salgs i en lisensiert butikk i Calilfornia 1. januar 2018. Cannabis har vært mest assosiert med rus, men har også medisinske og andre nytteanvendelser. Scanpix/AP. Foto: Mathew Sumner / AP

4. januar opphevet Sessions et vedtak fra Obama-regjeringen der amerikanske statsadvokater fikk beskjed om å fokusere på større distributører og mer alvorlige marihuana-lovbrudd, som salg til mindreårige. Han ønsker å la føderale statsadvokater i delstatene selv bestemme om de skal bruke ressurser på å håndheve lovene, og dermed gi de føderale lovene forrang.

Justisministeren er også fungerende direktør for Drug Enforcement Administration (DEA), den føderal etaten som jobber med narko-problematikk.

Nå mener Alexis’ familie at jentas adgang til medisinene er truet av Sessions innstramminger på bruk av medisinsk cannabis. Alexis advokat møter i retten på jentas vegne, i New York 14. februar.

USAs president Donald Trump (t.h.) sammen med justisminister Jeff Sessions. Scanpix/AP.

– Vi er optimistiske, og tror Controlled Substances Act vil bli funnet å være i strid med grunnloven, sier advokaten, Michael Hiller, til Newsweek.

Loven fra 1971 etablerte den føderale narkotikapolitikken i USA. De andre saksøkerne er en tidligere profesjonell idrettsutøver, en veteran og et annet barn, skriver Newsweek.

Les også: Flertall for rusreform på Stortinget

Lite forskning på stoffene

Ifølge den amerikanske stiftelsen for epileptikere er det dokumentert at medisinsk marihuana kan forebygge anfall. Samtidig skriver stiftelsen på sine hjemmesider at forskningen på feltet har vært begrenset, og anbefaler sine medlemmer å undersøke andre alternativ først, siden cannabis kan ha bivirkninger.

En arbeider med en sekk marihuana som skal brukes i sjokoladeproduksjon. Oakland i California 16. januar. Bare en måned etter at marihuana ble tillatt solgt for "fritidsformål" i delstaten melder flere butikker om manko på spiselige marihuanaprodukter. Scanpix/AFP.

Epilepsi er en samlebetegnelse på sykdommer og skader i hjernen som kan gi kraftige anfall, skriver SNL.

Kraftige anfall gjorde at Alexis’ familie flyttet fra Texas til Colorado, der hun lovlig kunne bruke produkter som inneholdt stoffer fra marihuana. Ingen andre medisiner legene forsøkte hadde fungert. Ifølge faren prøvde man ut 20 forskjellige doseringer eller medisinkombinasjoner, uten effekt utover kraftige bivirkninger fra enkelte av de konvensjonelle medikamentene.

Med cannabis-preparatene hun fikk tilgang til i Colorado opplever hun fremdeles «aura», innledningen til et anfall. Men foreløpig har hun ikke hadde et komplett anfall de siste tre årene.

Les også: Cannabis-medisiner skal testes på barn med epilepsi i Australia

– Bedre enn anfallene

Det er fremdeles uklart for legevitenskapen hvordan og hvorfor cannabis-preparatene virker. Det er også observert noen samvirkninger mellom cannabis-preparater og tradisjonelle anti-epileptika, som den amerikanske epilepsiforeningen mener må studeres nærmere.

Det finnes et begrenset antall studier av de ulike cannabis-medikamentene. I Norge kan sykehusspesialister foreskrive medisinsk cannabis, men dette er strengt regulert og foreløpig svært sjelden, skriver Legemiddelverket på sine sider.

– Spørsmålet er om bivirkningene ved cannabis er verre enn det å fortsette å leve med epileptiske anfall, sier legen Jerzy Szaflarski ved epilepsisenteret til Alabama-universitetet til Newsweek.

I Alexis tilfelle mener familien at svaret er klokkeklart: medisinene er bedre enn anfallene.

Les også:

– Norske leger kan skrive ut cannabis

Undersøkelse: En av fire har prøvd cannabis

– Ikke bevist at cannabis hjelper mot kroniske smerter eller PTSD

Helse og livsstil
Populært