WMO: Varmerekord de tre siste årene

Tykk smog på nyttårsaften i utkanten av New Delhi. CO2-utslippene fra fabrikker og kullkraftverk i den indiske hovedstaden bidrar også til global oppvarming. Foto: R S Iyer / AP / NTB scanpix
Tykk smog på nyttårsaften i utkanten av New Delhi. CO2-utslippene fra fabrikker og kullkraftverk i den indiske hovedstaden bidrar også til global oppvarming. Foto: R S Iyer / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De tre siste årene har vært de varmeste som noensinne er registrert på jorda, opplyser Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye dataene kommer fra fem av verdens fremste meteorologiske institutter. Beregningene bekrefter at 2015, 2016 og 2107 er de varmeste årene som noensinne er registrert.

Den høyeste globale gjennomsnittstemperaturen var i 2016. Det skyldes effekten som værfenomenet El Nino hadde på temperaturen.

2017 ble det varmeste året som er registrert uten at det ble påvirket av El Nino. Forskjellen mellom 2015 og 2017 er imidlertid svært liten. Mindre enn en hundredels grad skilte de to årene.

WMO varslet allerede i november, i forbindelse med den internasjonale klimakonferansen i Bonn, at 2017 lå an til å bli det varmeste året som ikke er blitt påvirket av værfenomenet.

El Nino oppstår naturlig med to til sju års mellomrom når overflatevannet i deler av Stillehavet blir unormalt varmt.

Den gjennomsnittlige globale temperaturen fra januar til september i fjor var omtrent 1,1 grader over førindustrielt nivå. Samlet er perioden 2013 til 2017 den varmeste registrerte femårsperioden noensinne.

Ny rapport: – Plan