Saudi-Arabia gir milliarder til sentralbank i Jemen

Kvinner i Jemens hovedstad Sana viser fram sedler etter å ha mottatt pengestøtte fra UNICEF i 2015. Illustrasjonsfoto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix
Kvinner i Jemens hovedstad Sana viser fram sedler etter å ha mottatt pengestøtte fra UNICEF i 2015. Illustrasjonsfoto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Saudi-Arabia vil overføre 2 milliarder dollar til sentralbanken som er opprettet av Jemens eksilpresident Abd Rabu Mansour Hadi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for pengestøtten er den forverrede økonomiske situasjonen til befolkningen i Jemen, heter det i en uttalelse fra Saudi-Arabias innenriksdepartement onsdag.

Departementet legger skylden for lidelsene på de jemenittiske Houthi-opprørerne, som angivelig støttes av Iran.

Regjeringen til Abd Rabu Mansour Hadi har nærmest bønnfalt sin allierte Saudi-Arabia om å redde den jemenittiske valutaen rijal fra kollaps. Det vil redde landets befolkning fra «uunngåelig sult», skrev statsminister Ahmed Obeid bin Daghir i et brev som ble offentliggjort tirsdag.

Krigen i Jemen brøt ut i 2015, og Hadi-regjeringens styrker støttes av en koalisjon ledet av Saudi-Arabia. De kjemper mot de sjiamuslimske Houthi-opprørerne, som kontrollerer hovedstaden Sana.

President Hadi befinner seg i Saudi-Arabia, men regjeringen hans har base i byen Aden i Jemen. Her opprettet den i 2016 en ny sentralbank, som erstatning fra sentralbanken i Sana som kontrolleres av Houthiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge sentralbankene har store økonomiske vansker og problemer med å utbetale lønninger. Det er banken i Aden som nå skal få overført 2 milliarder doller – tilsvarende 16 milliarder kroner – fra Saudi-Arabia.

Krigen i Jemen, et av verdens fattigste land, har ført til store lidelser for sivilbefolkningen. 8 millioner mennesker lever på randen av hungersnød, ifølge FN. 400.000 barn er allerede livstruende underernært.