Meny

Saudi-Arabia gir milliarder til sentralbank i Jemen

Kvinner i Jemens hovedstad Sana viser fram sedler etter å ha mottatt pengestøtte fra UNICEF i 2015. Illustrasjonsfoto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Regjeringen i Saudi-Arabia vil overføre 2 milliarder dollar til sentralbanken som er opprettet av Jemens eksilpresident Abd Rabu Mansour Hadi.

Bakgrunnen for pengestøtten er den forverrede økonomiske situasjonen til befolkningen i Jemen, heter det i en uttalelse fra Saudi-Arabias innenriksdepartement onsdag.

Departementet legger skylden for lidelsene på de jemenittiske Houthi-opprørerne, som angivelig støttes av Iran.

Regjeringen til Abd Rabu Mansour Hadi har nærmest bønnfalt sin allierte Saudi-Arabia om å redde den jemenittiske valutaen rijal fra kollaps. Det vil redde landets befolkning fra «uunngåelig sult», skrev statsminister Ahmed Obeid bin Daghir i et brev som ble offentliggjort tirsdag.

Krigen i Jemen brøt ut i 2015, og Hadi-regjeringens styrker støttes av en koalisjon ledet av Saudi-Arabia. De kjemper mot de sjiamuslimske Houthi-opprørerne, som kontrollerer hovedstaden Sana.

President Hadi befinner seg i Saudi-Arabia, men regjeringen hans har base i byen Aden i Jemen. Her opprettet den i 2016 en ny sentralbank, som erstatning fra sentralbanken i Sana som kontrolleres av Houthiene.

Begge sentralbankene har store økonomiske vansker og problemer med å utbetale lønninger. Det er banken i Aden som nå skal få overført 2 milliarder doller – tilsvarende 16 milliarder kroner – fra Saudi-Arabia.

Krigen i Jemen, et av verdens fattigste land, har ført til store lidelser for sivilbefolkningen. 8 millioner mennesker lever på randen av hungersnød, ifølge FN. 400.000 barn er allerede livstruende underernært.

Populært