Meny

Hellas og Makedonia forsøker å løse navnestrid

Makedonias visestatsminister Bujar Osmani besøkte Hellas i forrige uke for å diskutere striden om bruken av navnet «Makedonia». Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Makedonia og Hellas vil gjøre et nytt forsøk på å løse striden rundt bruken av navnet «Makedonia».

Representanter fra landene vil onsdag møte FN-utsendingen Matthew Nimetz i New York.

Nimetz har antydet at partene er innstilt på å finne en kompromissløsning. Regjeringene i begge landene har sagt at en løsning kan være på plass i løpet av året.

Hellas har protestert mot navnet til nabolandet helt siden Makedonia løsrev seg fra Jugoslavia i 1991. Grunnen er at Makedonia også er navnet på en region nord i Hellas. Her ligger blant annet havnebyen Tessaloniki.

I tillegg var Makedonia i antikken kongedømmet til Aleksander den store – en kilde til nasjonal stolthet i Hellas. I dag hevder greske myndigheter at nabolandets valg av navn signaliserer et ønske om å overta områder nord i Hellas.

På grunn av navnestriden er landet Makedonia også kjent som Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia – på engelsk forkortet til FYROM. Dette navnet brukes i FN og andre internasjonale organisasjoner.

Blant kompromissløsningene som er blitt foreslått, er at Makedonia skifter navn til «Nye Makedonia» eller «Nord-Makedonia».

Populært