Meny

Myanmar og Bangladesh enige om retur av rohingya-flyktninger

En gruppe rohingya-flyktninger står i kø for å få utdelt mat i en flyktningleir i Bangladesh. Nå har Myanmar og Bangladesh blitt enige om at rohingya-flyktninger skal sendes tilbake til Myanmar innen to år. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Myanmar og Bangladesh har blitt enige om at rohingya-flyktninger skal sendes tilbake til sine hjem innen to år. Avtalen omfatter hundretusenvis av rohingyaer.

Avtalen er den første som fastsetter en tidsramme for retur av rohingyaer som har flyktet fra Myanmar til Bangladesh.

I november undertegnet Myanmar og Bangladesh en avtale om retur av flyktningene, til protester fra menneskerettighetsorganisasjoner og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) som understreket at slik retur må være frivillig.

Mange rohingyaer er redde for å reise tilbake til Myanmar der de frykter for å bli utsatt for vold og overgrep fra myanmarske soldater.

Over 650.000 medlemmer av Myanmars muslimske rohingya-minoritet har flyktet til nabolandet Bangladesh siden regjeringsstyrkene innledet en offensiv i delstaten Rakhine i august i fjor.

Flyktningene forteller om drap, massevoldtekt og grove overgrep, og flere hundre landsbyer er lagt i aske. FN har anklaget regjeringsstyrkene for etnisk rensing, men nektes å sende inspektører til Rakhine.

Rohingyaene er ifølge FN en av verdens mest forfulgte minoriteter. De nektes statsborgerskap i Myanmar, utsettes ofte for tvangsarbeid, har ikke rett til å eie land og har begrensede rettigheter også på mange andre områder.

Populært