Meny

Amnesty krever løslatelse av ungt palestinsk ikon

16 år gamle Ahed Tamimi risikerer langt tid i israelsk fangenskap, etter å ha sparket og slått en israelsk soldat utenfor familiens hjem på den okkuperte Vestbredden. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Amnesty International krever at Israel løslater den palestinske 16-åringen Ahed Tamimi, som har blitt et ikon i palestinernes kamp mot okkupasjon.

Tamimi ble filmet da hun 15. desember skjelte ut, dyttet og slo til en israelsk offiser som hadde tatt seg inn på familiens gårdsplass på den okkuperte Vestbredden.

Noen netter senere stormet israelske soldater familiens hjem og tok med seg jenta. Siden har hun sittet i israelsk fangenskap.

En israelsk militærdomstol har blant annet siktet den blonde 16-åringen for overfall og steinkasting mot israelske soldater, samt for å ha truet og hindret soldatene.

Barn i fangenskap

Blir hun funnet skyldig, risikerer hun å måtte dele skjebne med over 300 andre mindreårige palestinere som for tiden soner dommer i israelske fengsler.

– Ahed Tamimi har ikke gjort noe som kan rettferdiggjøre fengslingen av en 16 år gammel jente, sier Magdalena Mughrabi i Amnesty International.

Rettssaken mot henne «avdekker de israelske myndighetenes diskriminerende behandling av palestinske barn som tør å stå opp mot en pågående og ofte brutal undertrykking fra en okkupasjonsstyrke», sier hun.

Yndet fotomotiv

Tamimi-familien bor i landsbyen Nebi Saleh, der innbyggerne sammen med israelske og utenlandske aktivister de siste åtte årene har holdt ukentlige demonstrasjoner mot okkupasjonen.

Ahed Tamimi har deltatt i demonstrasjonene siden hun var ni år gammel, og med sin store, blonde hårmanke har hun vært et yndet fotomotiv.

I 2015 skapte hun overskrifter da hun bet en israelsk soldat som hadde lagt broren hennes i bakken under et forsøk på å ta ham til fange.

Hylles som ikon

Enkelte israelske kommentatorer har hyllet offiseren som ikke lot seg provosere til å bruke makt da Ahed Tamimis sparket og slo etter ham 15. desember.

Palestinere og deres støttespillere verden over hyller Ahed Tamimi som et ikon i kampen mot okkupasjon og undertrykkelse, og det samme gjør den israelske fredsbevegelsens «grand old man» Uri Avnery.

Avnery sammenligner henne med franske Jeanne d'Arc og viser til at også hun i en alder av 16 år ble et ikon i kampen mot okkupasjon, før hun til slutt endte sine dager på bålet.

Fengsling av Ahed Tamimi vil virke mot sin hensikt, mener han.

– Tusenvis av palestinske tenåringer ser med stolthet bildene av henne, tenker «se hvordan en av våre egne tør å stå opp mot okkupasjonen» og vil bli som henne, skrev han nylig i avisa Haaretz.

Populært