Meny

Bahrains høyesterett opprettholder dom mot aktivist

Høyesterett i Bahrain har forkastet anken fra menneskerettighetsforkjemperen Nabeel Rajab og fastholder dommen på to års fengsel. 

Rajab ble i juli i fjor funnet skyldig i å ha «spredt rykter og falsk informasjon» om myndighetene i landet og dømt til fengsel.

53-åringen anket dommen, men vant ikke fram i høyere rettsinstans. Heller ikke i Bahrains høyesterett fikk han medhold.

Rajab leder Bahrain Center for Human Rights (BCHR) og har tidligere sonet flere lignende dommer. Han risikerer også opptil 15 års fengsel i en annen sak, der han er tiltalt for å ha kritisert Saudi-Arabias krigføring i Jemen.

USA-alliert

Bahrain er en av USAs fremste allierte i regionen og huser flere amerikanske flybaser og hovedkvarteret for den amerikanske marinens femte flåte.

Landet styres av kongen, som selv utpeker statsministeren og medlemmene av overhuset i nasjonalforsamlingen. Kongen tilhører den sunnimuslimske minoriteten, og politiske partier er forbudt.

Da den sjiamuslimske majoriteten demonstrerte med krav om mer demokrati under den arabiske våren i 2011, fikk regimet militærstøtte fra Saudi-Arabia og slo hardt tilbake.

Knebler kritikk

Menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International tar sterkt avstand fra den siste dommen mot Rajab.

– Et åpenbart menneskerettsbrudd og et urovekkende tegn på at myndighetene i Bahrain ikke skyr noen midler for å kneble kritikk, sa Amnestys Salil Shetty i en kommentar til dommen.

Rajab er også tiltalt i en sak som bygger på en kronikk han skrev i The New York Times, der han kritiserte soningsforholdene og menneskerettighetssituasjonen i Bahrain.

Populært