Over 1.000 unge dansker siktes for distribusjon av overgrepsbilder

Over 1.000 unge dansker vil bli siktet for å ha delt overgrepsbilder av mindreårige, opplyser dansk politi. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er siktet for å ha delt to videoopptak og et bilde via Facebooks chatte-plattform Messenger. Ettersom det er snakk om overgrepsbilder av mindreårige, er strafferammen opptil to års ubetinget fengsel.

– Dette er en svært stor og kompleks sak som har tatt lang tid å etterforske, ikke minst på grunn av det store antall siktede, sier Lau Thygesen, etterforskningsleder ved politiet på Nord-Sjælland.

– Vi har tatt saken svært alvorlig fordi den har store konsekvenser for de involverte når slikt materiale spres. Og det må stoppes, sier Thygesen.

Hundrevis av delinger

De fleste av de siktede har delt videoen et par ganger, mens enkelte har delt materialet hundrevis av ganger.

Flere dansker ble i 2016 dømt for å ha delt de samme opptakene. Straffen den gang lød på bøter.

Opptakene har imidlertid fortsatt å sirkulere på nett, og nå slår politiet til mot dem som har bidratt til dette, selv om mange av dem er unge.

Store følger

– Unge mennesker vet at det kan ha store konsekvenser for offeret å dele slikt materiale. Men de vet kanskje ikke at det er straffbart og at de kan bli dømt, sier politikommissær Flemming Kjærside.

Foruten fengsel eller bøter vil en eventuell dom også bli stående på rullebladet og ha følger når man senere skal ut i arbeidsliv et, sier han.

– Det blir stående i minst ti år. Det betyr at du ikke kan få jobb i en barnehage eller bli fotballtrener. Dersom amerikanske myndigheter får opplysninger om forholdet, kan det også bety problemer i forbindelse med innreise i USA. Det er derfor alvorlig og får alvorlige konsekvenser langt inn i framtida, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden